Οικογένεια Σλουτζιάρη
Οινόμαος
Ολυμπιάδα
Όξυλος
Όσιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης
  Οσμάν Σαχ (Osman Sah Bey ή Qara Osman Pasa, ;-1567/8)
Γιος του Mustafa Pasa (+932H=1525/6), διοικητή της Τριπόλεως της Συρίας, και εγγονός, από την πλευρά του πατέρα του, του Ιskender Pasa (+912 H=1506/7), διοικητή της Βοσνίας (1515/8, 1555/6), του Μορέως και της Ναυπάκτου (Ajnebachti). Η μητέρα του ήταν κόρη του σουλτάνου Σελίμ Α΄ και γι' αυτό ο Οσμάν είχε όλη τη σουλτανική εύνοια. Οι δολοπλοκίες για τη διαδοχή του θρόνου οδήγησαν τον ίδιο και τη σύζυγό του στα Τρίκαλα, εξόριστους, κατά μιά άποψη, και κυνηγημένους. Εκεί, μετά την ίασή του από σοβαρή ασθένεια, έκτισε ένα τζαμί και άλλα αγαθοεργά ιδρύματα, όπως πτωχοκομείο, σχολείο, μεντρεσέ και χάνι, ενώ αργότερα αναφέρεται ως κυβερνήτης των Τρικάλων. Πέθανε εκεί και ετάφη στο μαυσωλείο (τουρμπέ), που βρίσκεται δίπλα στο τζαμί.