Φειδίας (5ος αι. π.Χ.)
Φίλιππος
Φίλιππος Ε'
Φιλόθεος (16ος αι.)
Φιλόπαππος Ιούλιος Αντίοχος
  Φράγγος Κατελάνος (16ος αι.)
Σημαντικός Θηβαίος ζωγράφος, εμπνευσμένος δημιουργός και ιδρυτής της Σχολής της ηπειρωτικής Ελλάδας, που γνώρισε ευρύτατη αποδοχή κατά το 16ο αιώνα, παράλληλα με την Κρητική Σχολή. Άρχισε τη σταδιοδρομία του το 1548, με τη διακόσμηση του καθολικού της μονής Βαρλαάμ στα Μετέωρα, ίδρυμα και χορηγία μελών της γιαννιώτικης οικογένειας των Αψαράδων, γόνοι της οποίας ήταν και οι κτήτορες της μονής. Ο ζωγραφικός διάκοσμος του καθολικού της μονής Βαρλαάμ είναι ανυπόγραφος, αλλά η μεγάλη ομοιότητα και συγγένεια με το ζωγραφικό διάκοσμο στο παρεκκλήσιo του Αγίου Νικολάου (1560) στο καθολικό της Μεγίστης Λαύρας στο Άγιον Όρος, το μόνο έργο που φέρει την υπογραφή του, δεν επιτρέπει καμμία αμφιβολία για την ταυτότητα του δημιουργού. Στο Φράγγο Κατελάνο αποδίδεται η αγιογράφηση του καθολικού της μονής του Αγίου Νικάνορος στη Ζάβορδα Γρεβενών, αποσπασματικές τοιχογραφίες στην Παναγία Ρασιώτισσα στην Καστοριά (1553), ενώ η επίδρασή του διακρίνεται επίσης στη δεύτερη φάση του ζωγραφικού διακόσμου στο καθολικό της μονής των Φιλανθρωπηνών (1542) στο νησί των Ιωαννίνων.
Φρίξος