ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το νεοσυσταθέν εκκλησιαστικό κειμηλιαρχείο "Ψυχής Άκος" της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης περιλαμβάνει ένα σημαντικό σύνολο φορητών εικόνων, αργυρών σκευών και χρυσοκέντητων αμφίων. Τα ιερά αυτά κειμήλια προέρχονται από ιερούς ναούς και ιερές μονές των επαρχιών Σερρών και Νιγρίτης, χρονολογούνται από τον 14ο έως τις αρχές του 20ου αιώνα και αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα της πίστεως και της καλλιτεχνικής δημιουργίας της περιοχής μας. Αντιπροσωπεύουν ποικίλα εικονογραφικά θέμα που σχετίζονται με την θεία Λειτουργία, καθώς και θέματα εορτολογίου. Οι παλαιότερες εικόνες ακολουθούν καλλιτεχνικές τάσεις που εμφανίζονται στην Κωνσταντινούπολη και στην Θεσσαλονίκη, ενώ κάποιες από τις νεώτερες προσφέρουν πολύτιμα στοιχεία για την ύπαρξη δύο ζωγραφικών εργαστηρίων και τα καλλιτεχνικά ρεύματα που αυτά εκφράζουν, η καλλιτεχική δράση των οποίων εντοπίζεται τον 17ο και 18ο αιώνα στην μονή Τιμίου Προδρόμου και στη περιοχή της Νιγρίτας αντίστοιχα.

Στα σημαντικότερα εκθέματα του κειμηλιαρχείου ανήκουν η εικόνα της Παναγίας Οδηγήτριας του 14ου αιώνα, δύο δεσποτικές εικόνες του Χριστού Παντοκράτορα και της Παναγίας Βρεφοκρατούσσας που προέρχονται από την ιερά μονή Τιμίου Προδρόμου, δύο εικόνες τέμπλου του Χριστού Παντοκράτορα και της Παναγίας Βρεφοκρατούσσας του 16ου αιώνα από τον παλαιό Μητροπολιτκό Ναό των Αγίων Θεοδώρων Σερρών και μία εικόνα προσκυνηταρίου, έργο του Διονυσίου του εκ Φουρνά, που προέρχεται από τον ιερό ναό Αγίου Αντωνίου Σερρών.
Αλέξανδρος Αναγνωστόπουλος, γραμματέας Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης