Στην Αρχαιολογική Συλλογή Σταυρού στεγάζονται ευρήματα από την ευρύτερη περιοχή του χωριού Σταυρός.

Τα ευρήματα που εκτίθενται χρονολογούνται από την πρώιμη Εποχή του Χαλκού (3η χιλιετία π.Χ.) μέχρι και τα ρωμαϊκά χρόνια. Προέρχονται από τέσσερις θέσεις: το λόφο των Πηλικάτων, όπου βρίσκεται και το κτήριο της Συλλογής, το χωριό του Σταυρού, το σπήλαιο Λοΐζου και τις Τρείς Λαγκάδες.

Από τον οικισμό της πρώιμης Εποχής του Χαλκού στα Πηλικάτα φιλοξενούνται πήλινα αγγεία, ειδώλια και λίθινα εργαλεία, από το μυκηναϊκό οικισμό των Τριών Λαγκάδων πήλινα αγγεία και από το χωριό του Σταυρού κτερίσματα κλασικών/ελληνιστικών τάφων.

Στο σπήλαιο Λοΐζου αποκαλύφθηκαν ευρήματα από τη μυκηναϊκή μέχρι και τη ρωμαϊκή εποχή. Τα ευρήματα είναι πολλά, αυτά όμως που εντυπωσιάζουν είναι τα θραύσματα των χάλκινων γεωμετρικών τριπόδων με την περίτεχνη διακόσμηση, όπως και ένα θραύσμα ελληνιστικής μάσκας, πάνω στο οποίο είναι χαραγμένη η επιγραφή «ΕΥΧΗΝ ΟΔΥΣΣΕΙ». Η αναφορά στον Οδυσσέα αποτελεί μαρτυρία λατρείας του στο συγκεκριμένο σπήλαιο και κατ? επέκταση στην Ιθάκη, ενώ σε συσχετισμό με τους χάλκινους τρίποδες, παραπέμπουν στο εδάφιο της Ομηρικής Οδύσσειας στο οποίο οι Φαίακες δώρισαν στον Οδυσσέα 13 χάλκινους τρίποδες.
Ανδρέας Σωτηρίου, Αναπληρωτής Προϊστάμενος ΛΕ΄ Ε.Π.Κ.Α