Άποψη Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Πελεκητής
Σε υψόμετρο 1400μ., η Ι. Μ. Πελεκητής άρχισε να κτίζεται, πιθανότατα στα τέλη του 15ου αι. από τον πνευματικό Πορφύριο και ολοκληρώθηκε από τον οσιομάρτυρα Δαμιανό στα 1529. Η μονή, περιέχει πολλούς χώρους όπως κελλιά, «κρυφό σχολείο», ηγουμενείο, τράπεζα, αποθήκες κ. λ. π. Την μονή ολοκληρώνουν οι δύο ναοί, από τους οποίους, ο κεντρικός είναι αφιερωμένος στην Ανάληψη του Σωτήρος, Πρόκειται για μονόχωρο ναό με νάρθηκα που σύμφωνα με την επιγραφή αγιογραφήθηκε στα 1654 από τους αγιογράφους Ιωάννη, Νικόλαο τον Ιερέα και τον Ιερομόναχο Ιάκωβο. Ο δεύτερος ναός, που είναι αφιερωμένος στην Παναγία τη Φανερωμένη, ακολουθεί τον αθωνίτικο τύπο, αγιογραφήθηκε στα 1666 και ανακαινίστηκε στα 1674 από τους αγιογράφους Ιάκωβο και τον γιό του Δημήτριο.