ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά κτίρια της πανέμορφης και γραφικής Πύλου, στο Αρχοντικό Τσικλητήρα στεγάζεται εδώ κι ένα χρόνο η συλλογή πινάκων και αντικειμένων που είχε συγκεντρώσει ο Γάλλος φιλέλληνας Rene Puaux και μέχρι πριν λίγα χρόνια στεγαζόταν στους χώρους του Νιόκαστρου.

Για την αποκατάσταση του κτιρίου χρειάστηκε διαδικασία χρόνων και τρεις δήμαρχοι. Το κτίριο αγοράστηκε επί δημαρχίας Θανάση Φιλιππόπουλου. Οι εργασίες αναστήλωσης ξεκίνησαν επί δημαρχίας Δημήτρη Καρακαϊδού και το έργο αποπερατώθηκε και εγκαινιάσθηκε επί δημαρχίας Γιώργου Χρονόπουλου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό ότι τα έργα γίνονται με βάθος χρόνου και ολοκληρώνονται. Στο ίδιο κτίριο στεγάζεται αλλά δεν λειτουργεί λόγω ελλείψεως προσωπικού και η βιβλιοθήκη Θοδωρή Βλαχοδημήτρη ενώ στο μέλλον θα παρουσιαστούν εκεί και εκθέματα που αφορούν τον Πύλιο Ολυμπιονίκη Κώστα Τσικλητήρα.

Σε κάθε περίπτωση μια επίσκεψη στο κτίριο αξίζει τον κόπο, το οποίο διαθέτει και εξαιρετικό εξωτερικό χώρο για εκδηλώσεις.

Από τον Αύγουστο του 2012, στον πρώτο όροφο του αρχοντικού, ύστερα από την παραχώρηση του Δήμου Πύλου προς το ΥΠΠΟΑ, εκτίθεται η Συλλογή του Γάλλου Φιλέλληνα Rene Puaux.
Δρ. Αγγελική Γ. Σίμωσι