ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Στο λόφο Κούλια, στους βορειοανατολικούς πρόποδες του Ζαλόγγου βρίσκεται ο εγκαταλελειμμένος σήμερα οικισμός Παλαιορόφορος στον οποίο διακρίνονται τμήματα αρχαίων τειχών και θεμέλια κτιρίων.Πρόκειται ίσως για την αρχαία Ελάτρεια.

Η περιοχή πιθανότατα κατοικήθηκε από τη 2η ή αρχές 1ης χιλιετίας. Οι πρώτοι άποικοι πιθανότατα εγκαταστάθηκαν στο βόρειο τμήμα του λόφου όπου εντοπίζονται τα παλαιότερα ευρήματα.

Τον 5ο αιώνα π.Χ. η πόλη οργανώθηκε και οχυρώθηκε με τείχος ενώ η ελληνιστική εποχή ήταν περίοδος ακμής του οικισμού. Εικάζεται ότι καταστράφηκε το 167 π.Χ. από τους Ρωμαίους, αν και μικρή ανασκαφική έρευνα από τον Σ. Δάκαρη αποκάλυψε περιορισμένη κατοίκηση στη ρωμαϊκή εποχή.

Ιστορία της έρευνας

Ο εν λόγω οικισμός και τα δύο νεκροταφεία στη θέση Καμίνια έχουν κηρυχτεί ως αρχαιολογικός χώρος. Ο N.G.L.Hammond αρχικά περιέγραψε τον οικισμό και στη συνέχεια ο Σ, Δάκαρης θεώρησε ότι πρόκειται για την αρχαία Ελάτρεια. Τη δεκαετία του 1990 το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης με τις αρμόδιες τότε αρχαιολογικές υπηρεσίες (ΙΒ ΕΠΚΑ και 8η ΕΒΑ) πραγματοποίησε επιφανειακές έρευνες στον Παλαιορόφορο ενώ το 2008 η αρχαιολογική υπηρεσία (ΛΓ ΕΠΚΑ) πραγματοποίησε στα πλαίσια εκπόνησης μελέτης για την ανάδειξη των Ηλειακών αποικιών εργασίες καθαρισμού από τη βλάστηση, φωτογραφική τεκμηρίωση και καταγραφή αρχιτεκτονικών καταλοίπων.

Οικισμός-Οχύρωση:

Ο οικισμός αναπτύχθηκε αρχικά στο βόρειο τμήμα του λόφου. Την περίοδο της ακμής του τα τείχη του ξεπερνούσαν σε μήκος τα 1.690 μ.

Η οχύρωση που σώζεται αποσπασματικά είναι επιμελημένη (πολυγωνικό σύστημα τοιχοποιίας στο μεγαλύτερο τμήμα του) ενώ διακρίνονται επισκευές από την ελληνιστική περίοδο, την εποχή δηλαδή ακμής του οικισμού.
Ε. Σαλταγιάννη (αρχαιολόγος ΕΦΑ Πρέβεζας)