ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η μικρή αρχαιολογική συλλογή Ανάφης, μόλις 20 τ.μ. βρίσκεται εντός του οικισμού της Χώρας. Δημιουργήθηκε μετά από μια μεγάλη πυρκαγιά στο νησί το 1997 που αφού κατέκαυσε αρκετά στρέμματα γης ανεφάνησαν (τραγική ειρωνεία αφού και η λέξη Ανάφη προέρχεται από το ρήμα αναφαίνομαι, δηλαδή εμφανίζομαι ξαφνικά). Η τότε ΚΑ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (σήμερα ΕΦΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ) είχε δρομολογήσει ένα πολυετές πρόγραμμα καταγραφής και περισυλλογής των διάσπαρτων αρχαίων. Τα αρχαία της Συλλογής προέρχονται από την αρχαία ακρόπολη της αρχαίας πόλης του «Καστελλίου», το επίνειον της αρχαίας πόλης «Καταλυμάτσα». Έχουν συγκεντρωθεί αρκετές μαρμάρινες ιματιοφόρες μορφές από τις οποίες δε σώζονται οι κεφαλές που χρονολογούνται στους ρωμαϊκούς χρόνους και αρκετά ικανός αριθμός αρχαίων επιγραφών. Τα αρχαία αντικείμενα είναι εκτεθειμένα προσωρινά στο χώρο της αρχαιολογικής συλλογής και είναι ιδιαιτέρως σημαντικά αφού απεικονίζουν τη διαχρονικότητα της κατοίκησης της νήσου Ανάφης.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ