ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ο Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παλαιοπαναγιά) βρίσκεται στο κοιμητήριο της Παλαιάς Μανωλάδας Δήμου Ανδραβίδας ? Κυλλήνης Π.Ε. Ηλείας και χρονολογείται την περίοδο της φραγκοκρατίας. Ο ναός έχει κάτοψη σχήματος ελεύθερου σταυρού με νάρθηκα που σχηματίζει περίστωο σε σχήμα «Π» γύρω από τη δυτική κεραία. Ανατολικά απολήγει σε τρίπλευρη αψίδα, ενώ διαθέτει τρούλο με οκτάπλευρο τύμπανο και οριζόντιο οδοντωτό γείσο. Ο ναός είναι κτισμένος κατά το πλινθοπερίκλειστο σύστημα, ενώ φέρει λαξευτή τοιχοποιία στα δυτικά. Το μνημείο, που διατηρείται σε αρκετά καλή κατάσταση, ξεχωρίζει για τον πλούσιο κεραμοπλαστικό του διάκοσμο σε αψίδα και τρούλο, όπου κυριαρχούν οι οδοντωτές ταινίες και οι μαίανδροι, αλλά και τους δύο μεγάλους λίθινους σταυρούς στη δυτική πλευρά.

Στο εσωτερικό ο ναός φέρει δύο τοιχογραφικά στρώματα, εκ των οποίων το παλαιότερο διατηρείται αποσπασματικά. Στο βόρειο παρεκκλήσι, που ήταν αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο κυριαρχούν σκηνές από τον βίο του αγίου και η υπερμεγέθης προτομή του, ενώ στο νότιο παρεκκλήσι, που είχε κοιμητηριακό χαρακτήρα, υπάρχουν παραστάσεις εσχατολογικού περιεχομένου.

Χρονολόγηση: περίπου 1300 μ.Χ.
Αθανασία Ράλλη, αρχαιολόγος