ΦΩΤΟΘΗΚΗ

Στο ανατολικό άκρο της πόλης της Χαλκίδας, πάνω στον οδικό άξονα που οδηγεί από την ηπειρωτική Ελλάδα στη Β. και Ν. Εύβοια, βρίσκεται το αναπαλαιωμένο βιομηχανικό κτήριο που στεγάζει το Διαχρονικό Μουσείο της Χαλκίδας ?Αρέθουσα?. Δίπλα σε αυτό, σε σύγχρονο κτήριο, στεγάζονται τα γραφεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας.

Η περιοχή που φιλοξενεί το Μουσείο (συνοικία Αγίου Στεφάνου) βρίσκεται πλησίον του λιμένος της Χαλκίδας των κλασικών - ρωμαϊκών χρόνων, και στην ευρύτερη περιοχή έχουν εντοπιστεί αρχαία δημόσια κτήρια, βιοτεχνικές και λιμενικές εγκαταστάσεις.

Το παλαιό εργοστάσιο Αρέθουσα ανηγέρθη το 1902 για λογαριασμό της εταιρείας των αδερφών Ζάχου και του Χ. Δαβούρτζικα. Λειτούργησε κυρίως ως οινοπνευματοποιείο - ποτοποιείο, αλλά και ως παγοποιείο. Το εργοστάσιο χωροθετήθηκε έξω από τα τότε όρια της πόλης, σε μια αδόμητη περιοχή, που για πολλές δεκαετίες υπήρξε το βιομηχανικό προάστιο της Χαλκίδος, προκειμένου να γειτνιάζει με τη θάλασσα και με τον κάμπο του Λήλαντα όπου παραγόταν η πρώτη ύλη του: η σταφίδα.

Προς το παρόν, λειτουργεί η εισαγωγική αίθουσα με τα κάτωθι εκθέματα:

-Σύμπλεγμα Θησέα και Αντιόπης από τον Ναό του Δαφνηφόρου Απόλλωνος στην Ερέτρια (αντίγραφο)

-Αγγεία από την Μάνικα της Χαλκίδας που χρονολογούνται στην 3η-2η χιλιετία και φέρουν διακόσμηση σπείρας

-Κορμός αγάλματος, πιθανόν του Ποσειδώνος, που ανασύρθηκε από την θάλασσα στην περιοχή του Ευρίπου

Επίσης, εκθέματα από την Αιδηψό:

-Ανάγλυφο με τα σύμβολα του Ηρακλή

-Επιτύμβια στήλη του ναυτικού Διογενιανού, που καταγόταν από τη Νικομήδεια της Βιθυνίας

-Επιτύμβια στήλη του ιατρού Λυκούργου

-Κεφαλή γενειοφόρου ανδρός που χρονολογείται τον 3ο αι. μ.Χ.

-Άγαλμα γυναικός ρωμαϊκής εποχής

Επιπροσθέτως, έχει ήδη τοποθετηθεί στον χώρο βοτσαλωτό δάπεδο από ελληνιστική οικία της Ερέτριας, στο οποίο εικονίζεται ο Τρίτωνας να παλεύει με το μυθικό τέρας τη Σκύλλα.

Παραλλήλως, εκτίθεται αφιέρωμα στον αποικισμό και το ταξίδι του Ευβοϊκού αλφαβήτου στη Δύση, όπου μετατράπηκε με τον χρόνο στο γνωστό μας λατινικό αλφάβητο.

Τέλος, υπάρχει αφιέρωμα στην ιστορία του κτηρίου, από την κατασκευή του ως εργοστασίου έως την ανακαίνισή του και τη λειτουργία του ως μουσείο.

Στο προσεχές μέλλον, οι αίθουσες του κτηρίου θα φιλοξενήσουν κι άλλα μνημεία από την Εύβοια και τη Σκύρο, σε τέσσερις βασικούς θεματικούς άξονες: την πολιτειακή οργάνωση, την οικονομία, τη θρησκεία και την έννοια της πολιτισμικής ταυτότητος.