ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το Κέντρο Ενημέρωσης Αρχαίας Ευρωπού βρίσκεται στο επισκέψιμο τμήμα του αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας Ευρωπού και συνιστά βασική υποδομή του. Φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα ζωντανό κύτταρο διάδρασης με τον επισκέπτη του για την κατανόηση ποικίλων πτυχών της πολυκύμαντης ιστορίας της αρχαίας Ευρωπού, πόλης - μητρόπολης των Ευρωπαίων πολιτών στην περιοχή της Βοττιαίας.

Πέρα από την προφανή προβολή του αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας Ευρωπού και την επανατροφοδότηση του ενδιαφέροντος της τοπικής και όχι μόνο κοινωνίας για αυτόν η λειτουργία του Κέντρου Ενημέρωσης αποτελεί ένα ποιοτικό επικοινωνιακό εργαλείο ανάδειξης της ανεκτίμητης αρχαιολογικής σημασίας του τόπου του Κιλκίς και προώθησης της δυναμικής του αρχαιολογικού - ιστορικού τουρισμού της περιοχής και της συνύφανσής του με άλλους τομείς τουριστικής αξιοποίησης του τόπου.

Παράλληλα το Κέντρο Ενημέρωσης φιλοδοξεί να αποτελέσει εστία υλοποίησης ποικίλων παράλληλων δημιουργικών - επικοινωνιακών αλλά και εκπαιδευτικών δράσεων που θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον και της ευρύτερης σχολικής κοινότητας της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς επίσης, και το ερευνητικό και επιστημονικό ενδιαφέρον των φοιτητών της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της ευρύτερης ακαδημαϊκής κοινότητας.

Η λειτουργία του νεοσύστατου Κέντρου εγκαινιάστηκε την 10η Νοεμβρίου 2019 με την παρουσίαση φωτογραφικής έκθεσης με τίτλο «ΕΥΡΩΠΟΣ, ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ-ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» (αναλυτικότερα βλ. «ΕΚΘΕΣΕΙΣ»).

Στο βασικό πληροφοριακό υλικό του Κέντρου ανήκει επίσης εκμαγείο του ρωμαϊκού (τέλος του 2ου αι. π.Χ.) ενεπίγραφου μαρμάρινου βάθρου ανδριάντα που είχε δημιουργηθεί προς τιμή του ευεργέτη της πόλης Ρωμαίου ανθύπατου Μάρκου Μινούκιου Ρούφου (συνέβαλε στην αποτροπή του κινδύνου κατάληψής της πόλης από γαλατικά και άλλα φύλα) και στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται και το όνομα της πόλης ως 'ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ Η ΠΟΛΙΣ". Αντίστοιχο εκμαγείο είχε επίσης δημιουργηθεί σε συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς και του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων & Απαλλοτριώσεων του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού και δωρήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2018 από την Προεδρία της Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της ανακήρυξης του 2018 ως Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Δρ Γεωργία Στρατούλη
Δρ Σταμάτης Χατζητουλούσης