Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου περιέχει τους πολιτιστικούς θησαυρούς του νομού Αιτωλοακαρνανίας και παρουσιάζει τη μακραίωνη εξέλιξη της ευρύτερης περιοχής. Τα εκθέματα του Μουσείου καλύπτουν την ιστορία και την πολιτιστική εξέλιξη του νομού από τη Νεολιθική εποχή (7.000 π.Χ.) έως και το τέλος της ρωμαιοκρατίας (4ος αιώνας μ.Χ.). Τα εκθέματα αποτελούν τη μόνιμη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Αγρινίου και προέρχονται από ολόκληρο το νομό, εκτός των περιοχών του Θέρμου και του Θυρρείου που διαθέτουν ξεχωριστά μουσεία.

Το κτήριο, στο οποίο στεγάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου, κτίστηκε το 1960 με δωρεά των αδελφών Παπαστράτου, νοτιοανατολικά του μεγάλου πάρκου της πόλης, και εγκαινιάστηκε το 1969. Το κτήριο αποτελείται από τους εκθεσιακούς, τους βοηθητικούς και τους αποθηκευτικούς χώρους. Ο εκθεσιακός χώρος περιλαμβάνει τον προθάλαμο και δύο αίθουσες που φιλοξενούν τις συλλογές της μόνιμης έκθεσης. Επίσης, αντικείμενα εκτίθενται στον αύλειο χώρο του Μουσείου. Στο κτήριο λειτουργούν ακόμα, οι βοηθητικοί χώροι για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, ενώ το Μουσείο διαθέτει ακόμη αποθηκευτικούς χώρους και εργαστήριο συντήρησης.

Τα εκθέματα που παρουσιάζονται στις δύο αίθουσες του μουσείου αφορούν σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής και τέχνης και περιλαμβάνουν αγγεία, εργαλεία, μεταλλικά αντικείμενα, επιτύμβιες στήλες και γλυπτά προερχόμενα από διάφορες θέσεις, όπως τις αρχαίες πόλεις Αγρινίου, Στράτου, Σαυρίας, Αλυζίας, Πλευρώνας, Καλυδώνας, Αρσινόης, Ιθωρίας, Τριχονείου κ.α. Στους χώρους του Μουσείου ο επισκέπτης ξεναγείται στις προθήκες που περιέχουν ευρήματα από τη Νεολιθική, τη Μυκηναϊκή και τη Γεωμετρική εποχή. Συναντά εκθέματα που μιλούν για τη ζωή των κυνηγών, γεωργών και κτηνοτρόφων στο χώρο της προϊστορικής Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και για τους θολωτούς τάφους της Ιθωρίας (σημερινός Άγιος Ηλίας Μεσολογγίου).

Για τα επιχώριας παραγωγής αγγεία και την επιχώρια αγγειογραφία πληροφορούν τον επισκέπτη οι βιτρίνες με αγγεία και όλων των άλλων περιόδων (αρχαϊκά, κλασικά, ελληνιστικά και ρωμαϊκά). Επίσης, συναντά κανείς και πολλά δείγματα της επιχώριας αρχιτεκτονικής και οικοσκευής, από τα οποία αναφέρουμε τη μαρμάρινη θύρα από το Ηρώο της Καλυδώνας - κτισμένο γύρω στο 100 π.Χ. - και τρία ακρωτήρια από το Ηρώο της Αλυζίας - κτισμένο στο 2ο αιώνα μ.Χ. - οι οποίες υπήρξαν σπουδαίες πόλεις της Αιτωλίας και της Ακαρνανίας αντίστοιχα, αλλά και πήλινη μπανιέρα του 3ου αιώνα π.Χ. από την αρχαία Τορύβεια.

Σχετικά με την ιστορία της επιχώριας τέχνης και ειδικά με την ιστορία της γλυπτικής υπάρχουν, εκτός από τα γεωμετρικά ειδώλια, αγάλματα και γλυπτά κυρίως των ελληνιστικών χρόνων. Αναφέρουμε τη μαρμάρινη κεφαλή Μελεάγρου (γιου του βασιλιά της Καλυδώνας Οινέα), κατά σκοπαδικό πρότυπο, από το Ηρώο της Καλυδώνας, καθώς και τη μαρμάρινη προτομή Ηρακλέους, κατά πρότυπο Λυσίππου. Από τα εκθέματα του Μουσείου για τη μελέτη της ιστορίας και εξέλιξης της γλώσσας αναφέρουμε τη γραπτή επιτύμβια στήλη του Κριτολάου του 2ου αιώνα π.Χ. Τέλος, έκπληξη προκαλεί μικρός χάλκινος Κούρος με κεφαλή αλόγου της Αρχαϊκής εποχής.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου εποπτεύεται από τη ΛΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με έδρα το Μεσολόγγι. Η Εφορεία συμμετέχει στα επετειακά προγράμματα που διοργανώνει το Υπουργείο και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία σχεδιάζονται από τη μουσειοπαιδαγωγό της Υπηρεσίας και απευθύνονται σε μαθητές Δημοτικού. Επίσης, πραγματοποιούνται ξεναγήσεις σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου ή και ομάδες ενηλίκων.
Δρ. Ολυμπία Βικάτου, αρχαιολόγος - Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτ/νίας και Λευκάδος