ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το αρχοντικό Σαράφογλου καταλαμβάνει δεσπόζουσα θέση σε μια τυπική οικοδομική νησίδα που εκτείνεται γύρω από τη μεταβυζαντινή εκκλησίας της Παναγίας Βαλτεσσινής. Η κύρια είσοδος οδηγεί σε μία μεγάλη σκεπαστή αυλή, βοτσαλοστρωμένη με γεωμετρικά μοτίβα. Στον όροφο, τα δωμάτια ανοίγονται προς μια ευρύτατη σάλα, με υπερυψωμένες στοές στις δύο πλευρές και με υαλοστάσιο προς την αυλή.

Η αρχική φάση του αρχοντικού ανάγεται στον 18ο αιώνα, με διαδοχικούς ιδιοκτήτες τους Α.Καμπουρονίκο, Γ.Πετρά και Κ. Σαράφογλου. Στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα αποκτά την εικόνα της πλούσιας αστικής κατοικίας με πολυάριθμα δωμάτια και αξιόλογο εσωτερικό διάκοσμο, που αφαιρέθηκε κατά τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο από αξιωματικούς της Αντάτ. Οι εργασίες αποκατάστασης είχαν στόχο τη στέγαση σε αυτό του Λαογραφικού Μουσείου της πόλης.