ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος ιδρύθηκε το 1977 για να συλλέξει, να διατηρήσει, να ερευνήσει και να εκθέσει τα κατάλοιπα του υλικού πολιτισμού 2300 χρόνων εβραϊκής παρουσίας στην Ελλάδα. Ως ιστορικό και εθνογραφικό μουσείο εστιάζει το ενδιαφέρον του στην παρουσίαση μιας ζωντανής εικόνας της εβραϊκής ιστορίας και παράδοσης στη διάρκεια αυτών των αιώνων.

Η συλλογή του, η οποία εμπλουτίζεται συνεχώς, αποτελείται από επτάμιση χιλιάδες πρωτότυπα αντικείμενα, φωτογραφίες, έγγραφα και αρχεία, και περιλαμβάνει ποικίλο υλικό από την καθημερινή και θρησκευτική ζωή και την ιστορική πορεία των Ελλήνων Εβραίων.

Το νέο κτήριο του Μουσείου φιλοξενεί την πλούσια συλλογή του και τις υποδομές για υπηρεσίες προς το κοινό σε συνολικό χώρο 800 τ.μ. Η συνολική έκταση του Μουσείου έχει οργανωθεί σε χώρους μόνιμης έκθεσης της συλλογής, εκθέσεων σύγχρονης τέχνης, περιοδικών εκθέσεων, βιντεο-προβολών, αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων, βιβλιοθήκη, φωτογραφικό αρχείο και εργαστήριο, εργαστήριο συντήρησης και πωλητήριο.

Η μόνιμη έκθεση εικονογραφεί θεματικούς κύκλους όπως η συναγωγή και τα λατρευτικά σκεύη, το εορτολόγιο, οι παραδοσιακές ενδυμασίες, το Ολοκαύτωμα, ο κύκλος της ζωής και η ιστορική διαδρομή των Ελλήνων Εβραίων. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο εκπαιδευτικό έργο του Μουσείου, και ειδικότερα στη διαπολιτισμική εκπαίδευση και στα προγράμματα για παιδιά και νέους.

Το Μουσείο επίσης οργανώνει περιοδικές εκθέσεις και εκδηλώσεις με θέματα που άπτονται της σύγχρονης τέχνης, λογοτεχνίας, ποίησης, μουσικής και γενικά κάθε μορφής ανθρώπινης έκφρασης, με σκοπό να καλύψει ζητήματα πολιτιστικής και καλλιτεχνικής παραγωγής. Πέρα από την παρουσίαση μιας ζωντανής εικόνας του παρελθόντος, το Μουσείο φιλοδοξεί να διερευνήσει το διαχρονικό και πολύπλευρο χαρακτήρα του ελληνικού εβραϊσμού. Ως χώρος διερεύνησης, γνωριμίας και θετικού διαλόγου ανάμεσα στη μνήμη και στην ιστορία, ανάμεσα στην προσωπική και τη συλλογική ταυτότητα, επιχειρεί να αποτελέσει ενεργό πολιτισμικό κύτταρο, ενισχύοντας αισθήματα κοινότητας και συνέχειας.