ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το οποίο συγχωνεύθηκε με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 2010, ιδρύθηκε το 1997, όταν η Θεσσαλονίκη ήταν η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Σκοπός του Μουσείου είναι η συγκέντρωση, διάσωση και μουσειολογική προβολή των στοιχείων της κινηματογραφικής ζωής της χώρας. Στο πλαίσιο του στόχου αυτού, το Μουσείο μεριμνά για τη μελέτη και τεκμηρίωση υλικού που αφορά στην κινηματογραφική τέχνη καθώς και στην οργάνωση ερευνητικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε συνεργασία με άλλους συναφείς φορείς.

Το Μουσείο Κινηματογράφου ξετυλίγει την ιστορία του ελληνικού σινεμά, μέσα από διαδραστικές εικόνες και ήχους από δεκάδες προβολές, αφίσες, φωτογραφίες και αντικείμενα που δεν εκτίθενται με την παραδοσιακή έννοια του όρου, αλλά συνεργάζονται για να δημιουργήσουν μια κινηματογραφική ψευδαίσθηση, στην οποία καταδύεται βήμα-βήμα ο επισκέπτης.

Το Μουσείο Κινηματογράφου στηριζόμενο στην ιδιότυπη αρχιτεκτονική του και το πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό του εφαρμόζει μια σειρά ποικίλων εκπαιδευτικών δράσεων. Ο σχεδιασμός των δράσεων αυτών στηρίχθηκε σε βασικές αρχές παιδαγωγικού χαρακτήρα όπως η ενεργή δημιουργική δράση του μαθητή, η διαδραστικότητα, η βιωματική προσέγγιση, η ομαδικότητα και κυρίως η επαφή με τον εκπαιδευτικό. Το Μουσείο Κινηματογράφου είναι μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ταινιοθηκών (FIAF).