ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το Λαογραφικό Μουσείο Σαρακατσάνων λειτουργεί στο νέο κτίριό του από το 1998. Κατασκευάσθηκε με τη βοήθεια αρκετών παραγόντων, ιδιαίτερα όμως με τη βοήθεια του Υπουργείου Πολιτισμού.

Αποτελείται από τρία επίπεδα, υπόγειο, ισόγειο και όροφο. Στο υπόγειο υπάρχουν χώροι αποθήκευσης, βιβλιοθήκη, αίθουσα εκδηλώσεων και διδασκαλίας παραδοσιακών χορών και τραγουδιών. Στο ισόγειο και στον όροφο παρουσιάζεται η ζωή και η τέχνη των Σαρακατσάνων, κατά την τελευταία φάση της νομαδικής ζωής τους, την εποχή του μεσοπολέμου, και ως το τέλος της δεκαετίας του 1940.

Ο χώρος του Λαογραφικού Μουσείου Σαρακατσάνων, μικρός σε σχέση με το συγκεντρωμένο υλικό, δεν επέτρεπε να αναπτυχθεί σε όλες τις πτυχές της η σαρακατσάνικη τέχνη και ζωή. Γι' αυτό το λόγο, η έκθεση περιορίστηκε στις κυριότερες και επισημότερες μορφές της.
Β. Τσαούσης