Η πρόσοψη του μουσείου
Η Αρχαιολογική Συλλογή Γαλαξιδίου φιλοξενεί ευρήματα από την ευρύτερη περιοχή του Γαλαξιδίου, που σχετίζονται με τον ιδιωτικό και το δημόσιο βίο, την εμπορική δραστηριότητα και τα νεκροταφεία των πόλεων και καλύπτουν χρονολογικά όλη την ιστορία του τόπου, από την Εποχή του Χαλκού μέχρι το τέλος της αρχαιότητας.

Συστεγάζεται με το Ναυτικό και Εθνολογικό Μουσείο σε ένα παραδοσιακό γαλαξειδιώτικο κτήριο, που οικοδομήθηκε το 1868-1870 για να στεγάσει το Σχολείο Θηλέων, το Δημαρχείο και το Αστυνομικό Κατάστημα της πόλης. Στις δύο αίθουσές του φιλοξενούνταν το Δημαρχείο και το Κοινοτικό Κατάστημα μέχρι το 1979, ενώ η άλλη αίθουσα χρησιμοποιήθηκε για λίγο ως ''Τριχαπτοποιείον'' (σχολή υφαντικής και χειροτεχνίας) και από το 1932 φιλοξενούσε τη Ναυτική Πινακοθήκη του Γαλαξιδίου.

Η συλλογή υπάγεται στην Ι΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και μαζί με τη συλλογή του Ναυτικού και Εθνολογικού Μουσείου κατορθώνει να παρουσιάσει ολοκληρωμένα την εξέλιξη και την πορεία στο χρόνο αυτής της μικρής ναυτικής πόλης.
Α. Τσαρούχα, αρχαιολόγος