ΦΩΤΟΘΗΚΗ

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κέρκυρας στεγάζεται από το 1967 στην περιοχή της Γαρίτσας, σε ένα διώροφο κτήριο, δείγμα του μοντερνισμού. Το Μουσείο φιλοξενεί αρχαιότητες από την αρχαία πόλη της Κέρκυρας και το υπόλοιπο νησί.

Το διάστημα 2012-2016 υλοποιήθηκε ένα εκτεταμένο έργο ανακαίνισης του κτηριακού συγκροτήματος και εκσυγχρονισμού της έκθεσης.

Στόχος της νέας έκθεσης είναι να παρουσιάσει στους επισκέπτες την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού από τους προϊστορικούς έως τους ρωμαϊκούς χρόνους μέσα από μια πλούσια συλλογή εκθεμάτων, η οποία περιλαμβάνει σημαντικά έργα τέχνης αλλά και αντικείμενα καθημερινής χρήσης.

Η έκθεση αναπτύσσεται σε δυο επίπεδα.

Στο ισόγειο και την προϊστορική συλλογή, επιλεγμένα εκθέματα, πολλά από τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά, ταξιδεύουν τον επισκέπτη στο μακρινό παρελθόν του νησιού, από την Παλαιολιθική έως και την εποχή του Χαλκού. Στην επόμενη αίθουσα τα ευρήματα αφηγούνται το ιστορικό της ίδρυσης της αρχαίας πόλης στα τέλη του 8ου αι. π.Χ. κατά την περίοδο του αποικισμού και προβάλλουν τις επαφές της με τις άλλες ισχυρές ελληνικές πόλεις της περιόδου.

Στον όροφο, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει την ιστορική πορεία της Κέρκυρας από τον 7ο π.Χ. έως τον 4ο μ.Χ. αι. Βασικά ορόσημα σε αυτή είναι η ακμή της στους αρχαϊκούς - κλασικούς χρόνους χάρη στο εμπόριο, η κρίσιμη καμπή στα τέλη του 5ου αι. π.Χ. ως συνέπεια του Πελοποννησιακού πολέμου και της εμφύλιας σύγκρουσης, η αβεβαιότητα της ελληνιστικής περιόδου με τις αλλεπάλληλες διεκδικήσεις του νησιού από διάφορους ηγεμόνες, γεγονός που οδήγησε σταδιακά στην παρακμή και την παράδοσή του στους Ρωμαίου το 229 π.Χ., αλλά και η σύντομη ανάκαμψη υπό τη ρωμαϊκή προστασία στους πρώτους μεταχριστιανικούς αιώνες.

Στις τέσσερις αίθουσες του ορόφου εκτίθενται ευρήματα από την αγορά, τα λιμάνια, τα ιερά, τις ιδιωτικές κατοικίες, τα εργαστήρια και το νεκροταφείο της αρχαίας Κέρκυρας, καθώς επίσης και ενδεικτικά εκθέματα από άλλες θέσεις του νησιού, όπως η Κασσιώπη, η Αχαράβη, ο Αλμυρός, ο Αφιώνας και η Ρόδα. Εδώ, ο επισκέπτης καλείται μέσα από έξι θεματικές ενότητες να ανακαλύψει όψεις της καθημερινής ζωής των κατοίκων της αρχαίας πόλης, τη σχέση τους με το θάνατο, τις λατρευτικές αντιλήψεις τους, τις βιοτεχνικές και οικονομικές δραστηριότητές τους και, προπαντός, τη σημασία που είχε ο θεσμός της πόλης - κράτους στη διαμόρφωση της ατομικής και συλλογικής ταυτότητας.

Ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα εκθέματα του Μουσείου κατέχουν το αέτωμα από τον αρχαϊκό ναό της Αρτέμιδος, όπου η θεά παριστάνεται ως Γοργώ, διάφορα επιτύμβια μνημεία της ίδιας περιόδου, όπως ο «Λέων του Μενεκράτους», και τα σημαντικά επιγραφικά μνημεία, η στήλη του Αρνιάδα και το κιονόκρανο του Ξεμβάρους.