Σφυρήλατα κοσμήματα σε χρυσό 22Κ, από την "Παλαιολιθική-Νεολιθική" συλλογή (1969)
Στην μόνιμη έκθεση του μουσείου περιλαμβάνονται 3.000 κοσμήματα και μικρογλυπτά από 45 συλλογές σχεδιασμένες από τον Ηλία Λαλαούνη κατά την περίοδο 1940-1992. Ανάμεσά τους βρίσκονται κοσμήματα εμπνευσμένα από την προϊστορική τέχνη, την Ελλάδα της εποχής του Χαλκού, από κοσμήματα της Κλασικής και της Ελληνιστικής περίοδου, το Βυζάντιο, την Περσική, Οθωμανική τέχνη και τους πολιτισμούς της Άπω Ανατολής, καθώς και συλλογές εμπνευσμένες από την πρόοδο της τεχνολογίας και της επιστήμης.

Μια σειρά ταινιών video (στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά) βρίσκονται στη διάθεση των επισκεπτών του Μουσείου σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα. Τα ενημερωτικά κείμενα στις προθήκες του Μουσείου είναι γραμμένα στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά, ενώ ξεναγήσεις γίνονται επιπλέον στα γερμανικά και ιταλικά από το προσωπικό του Μουσείου.

Στο Πρότυπο Εργαστήριο που λειτουργεί στο ισόγειο, οι επισκέπτες μπορούν να παρατηρήσουν τεχνίτες αργυροχρυσοχοΐας στη δουλειά τους. Στο ισόγειο λειτουργεί επίσης και Κυλικείο-Εστιατόριο, ενώ το Δώμα, με θέα στην Ακρόπολη, διατίθεται για κοινωνικές εκδηλώσεις. Στο Πωλητήριο οι επισκέπτες μας μπορούν να βρουν βιβλία, αναμνηστικά και κοσμήματα.

Το ΜΚΗΛ διαθέτει επιστημονική βιβλιοθήκη επικεντρωμένη στο χώρο του κοσμήματος. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου περιλαμβάνουν ξεναγήσεις για μαθητές και διαλέξεις για ενήλικες, καθώς και εργαστήρια αργυροχρυσοχοΐας.
Η. Τουμασάτος