Πυρσεία, Οπτικός Τηλέγραφος Κλεόξενου & Δημόκλειτου
Από τη φωνή στη προμηθεϊκή φωτιά που γέννησε τη πυρσεία, στον ήχο του κέρατος, τις χρωματιστές σημαίες στο άφλαστον των πλοίων, την αντανάκλαση των ασπίδων στον ήλιο, το σφύριγμα το κλέφτικο, τα φλάμπουρα και τα μπαϊράκια των κλεφτών, τα σήμαντρα των μοναστηριών, στον ηλεκτρικό τηλέγραφο (1844), το τηλέφωνο (1876), τους δορυφόρους (1960) και το Διαδίκτυο (1969), παρουσιάζονται οι τηλε-επικοινωνιακές επινοήσεις του ανθρώπου, στην προσπάθειά του να υπερκεράσει τα χωρο-χρονικά εμπόδια για μια ασφαλή και γρήγορη επικοινωνία.

Όλες αυτές τις ιστορίες και πολλές άλλες αφηγείται το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών, από την ίδρυσή του, το 1990, μέχρι σήμερα. Η συλλογή του Μουσείου ξεπερνά τα 3.500 αντικείμενα και αρχειακό υλικό και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αυθεντικά τηλέφωνα, μορσικούς τηλέγραφους, οπτικές ίνες, συστήματα ασύρματης επικοινωνίας, συσκευές τηλεφωτογραφίας, telex και το πρώτο ελληνικό τηλεοπτικό studio (1965) με το πραγματικό control room.

Η μόνιμη συλλογή του παρουσιάζει τόσο τις τηλεπικοινωνιακές επινοήσεις της προηλεκτρικής εποχής στην Ελλάδα (αρχαιότητα και βυζάντιο), όσο και τις εφευρέσεις και τα τεχνολογικά επιτεύγματα της μετα-ηλεκτρικής περιόδου (τηλεγραφία, τηλεφωνία, ναυτιλιακές & δορυφορικές επικοινωνίες), καθιστώντας το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών έναν ξεχωριστό προορισμό για όλους, όσοι μαγεύονται από τον κόσμο της ανθρώπινης επικοινωνίας.

Στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ θα μάθετε για:

- Τις «φρυκτωρίες», τα οργανωμένα δίκτυα οπτικής επικοινωνίας της ελληνικής αρχαιότητας, αλλά και τις «καμινοβίγλες» των Βυζαντινών.

- Τους εφευρέτες του 18ου και 19ου αιώνα, ξεκινώντας από τον Samuel Morse(1791-1872) με τον ηλεκτρικό τηλέγραφο και τον κώδικα που φέρουν το όνομά του, περνώντας στον εφευρέτη του τηλεφώνου, Alexander Graham Bell (1847-1922) που πέτυχε το θαύμα της μεταβίβασης της ανθρώπινης φωνής μέσω ηλεκτρισμού και καταλήγοντας στον Guglielmo Marconi (1874-1937) που εφηύρε τον ασύρματο, την επικοινωνία χωρίς σύρμα, μεταξύ απομακρυσμένων περιοχών.

- Τις μοναδικές χειροκίνητες τηλεφωνικές συσκευές που χρονολογούνται από την έναρξη της τηλεφωνίας στην Ελλάδα (1885).

- Τα ψηφιακά κέντρα, τη δορυφορική επικοινωνία και τις σύγχρονες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες.

Στις βασικές δραστηριότητες του Μουσείου εντάσσονται οι καθημερινές ξεναγήσεις σε σχολικές ομάδες, φοιτητές, άλλες ομάδες και μεμονωμένους επισκέπτες. Διοργανώνει επίσης εκπαιδευτικά προγράμματα με αντικείμενο τις τηλεπικοινωνίες, στον πυρήνα των οποίων βρίσκεται το παιδί. Το Μουσείο συνεργάζεται με άλλα μουσεία, πολιτιστικούς φορείς, εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα και είναι μέλος του ICOM (Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων).