ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΦΩΤΟΘΗΚΗ
 
 
© Μουσείο Σολωμού
Άποψη της κύριας αίθουσας του Μουσείου στον β' όροφο, όπου και το γραφείο του ποιητή.
Είναι γνωστό ότι ο Εθνικός μας Ποιητής Διονύσιος Σολωμός έζησε κατά τα περισσότερα χρόνια της ζωής του και μέχρι του θανάτου του (1798-1957) στην Κέρκυρα, όπου και έγραψε το μεγαλύτερο αλλά και το σπουδαιότερο μέρος του έργου του, συμπεριλαμβανομένων και των "Ελεύθερων Πολιορκημένων".

Το σπίτι όπου έζησε, έγραψε και πέθανε ο ποιητής, αφού καταστράφηκε από τους βομβαρδισμούς του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αναστηλώθηκε αργότερα και εξακολουθεί να υπάρχει μέχρι σήμερα. Στο σπίτι του Σολωμού ιδρύθηκε από την Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών και λειτουργεί ως "Μουσείο Σολωμού" το Κέντρο Σολωμικών Σπουδών.

Στο Μουσείο φυλάσσεται το γραφείο του Ποιητή και ένα μικρό αυτόγραφό του. Παράλληλα όμως, υπάρχει εκτεθημένο φωτογραφικό υλικό, αναφερόμενο στους χώρους, στα πρόσωπα και στα γεγονότα που έχουν σχέση με τη ζωή, το έργο, και την εποχή του Σολωμού.

Υπάρχει επίσης πλούσια Σολωμική βιβλιοθήκη, η οποία συνεχώς εμπλουτίζεται και η οποία περιλαμβάνει όλες τις παλαιές εκδόσεις του "Ύμνου εις την Ελευθερίαν", αλλά και σειρά προσωπογραφιών του Ποιητή και των μελών της λεγόμενης Σολωμικής Σχολής.