Άποψη του εκθεσιακού χώρου του μουσείου
Στόχος του Μουσείου είναι αφενός να προβάλει τη στεμνιτσιώτικη τέχνη και τη κοινωνική της δομή ευρύτερα στους έλληνες και ξένους που το επισκέπτονται και αφετέρου να φέρει σε επαφή τους ντόπιους με τα έργα της νεοελληνικής τέχνης της Ελλάδας γενικότερα.

Σκοπός του Ιδρύματος στο οποίο υπάγεται το Μουσείο, είναι η διάσωση, η διατήρηση και η προβολή πάσης φύσεως λαογραφικού υλικού τόσο της Στεμνίτσας όσο και της ευρύτερης περιοχής της Αρκαδίας καθώς και η προώθηση της Ιστορίας της.

Για την οργάνωση του Λαογραφικού Μουσείου Στεμνίτσας εργάστηκαν εξειδικευμένοι επιστήμονες (λαογράφοι, μουσειολόγοι, συντηρητές, σκηνογράφος, αρχιτέκτονες κλπ).

Α' Πτέρυγα

Στο ισόγειο υπάρχουν τα εργαστήρια του χρυσικού, του κηροπλάστη, του καμπανά, του γανωτή, του μπαλωματή, κ.ά.

Στο μεσοπάτωμα υπάρχει αναπαράσταση του εσωτερικού των στεμνιτσιώτικων σπιτιών με έπιπλα, υφαντά, κεντήματα, κασέλες, παλαιές φωτογραφίες και γενικά διάφορα διακοσμητικά και χρηστικά αντικείμενα ( π.χ. η Σάλα μιας εύπορης οικογένειας και το τρίχωρο μιας ασθενέστερης οικονομικά οικογένειας).

Στον όροφο υπάρχει χώρος ειδικά διαμορφωμένος και εξοπλισμένος με προθήκες όπου εκτίθενται τα αντικείμενα της κυρίως συλλογής/δωρεάς του ζεύγους Σαββοπούλου. Αυτά εκπροσωπούν πολλούς χαρακτηριστικούς κλάδους της λαϊκής τέχνης από πολλά μέρη του ελλαδικού χώρου . Πλούσιες ενδυμασίες (γυναικείες και ανδρικές), κοσμήματα, ξυλόγλυπτα, κεραμικά, υφαντά, κεντήματα, μέταλλα και μεταβυζαντινές φορητές εικόνες.

Β' πτέρυγα

Έχει αποκατασταθεί εκ θεμελίων το κτηρίο με δαπάνες του Ιδρύματος για να στεγάσει τα νέα αποκτήματα, που προέρχονται από δωρεές Στεμνιτσιωτών.

Στον Α' όροφο εκτίθενται επιτοίχιες προθήκες με εκκλησιαστικά είδη αρgυροχρυσοχοϊας, ντόπια υφαντά και άλλα είδη οικιακής χρήσης. Υπάρχει επίσης αίθουσα διαλέξεων και προβολών.

Στον Β' όροφο εκτίθενται προθήκες επιτοίχιες με φιγούρες, σκηνικά, ρεκλάμες, εργαλεία, κ.ά. από τη συλλογή του ντόπιου Καραγκιοζοπαίκτη Λάμπρου Καραδήμα (δωρεά των παιδιών του). Επίσης προθήκες αμφίπλευρες με ενδυμασίες αστικές και αγροτικές.