ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) ιδρύθηκε το 1997 με το Νόμο 2557 (άρθρο 2), όπως τροποποιήθηκε το 2008 και ισχύει μέχρι σήμερα. Είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εποπτευόμενο και επιχορηγούμενο από το Υπουργείο Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων. Το εννεαμελές Διοικητικό Συμβούλιο και η Διευθύντρια του Μουσείου διορίζονται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και θρησκευμάτων, για 3 έτη και 4 έτη αντίστοιχα.

Το ΕΜΣΤ ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2000. Μόνιμη έδρα του Μουσείου είναι το πρώην εργοστάσιο ζυθοποιίας Φιξ στη Λεωφόρο Συγγρού, η ανακατασκευή του οποίου έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται να ανοίξει στο κοινό το 2015.

Από τις 30 Σεπτεμβρίου του 2008 και μέχρι τον Μάιο του 2015 το ΕΜΣΤ φιλοξενήθηκε στο κτίριο του Ωδείου Αθηνών ενώ νωρίτερα φιλοξενήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Έχει παρουσιάσει εκθέσεις και δράσεις σε δημόσιους χώρους και άλλα Ιδρύματα όπως στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.

Η συλλογή του Μουσείου περιλαμβάνει σημαντικά έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, όπως των: Στήβεν Αντωνάκου, Μπιλ Βιόλα, Έμιλυ Ζασίρ, Ίλια και Εμίλια Καμπακόφ, Βλάση Κανιάρη, Νίκου Κεσσανλή, Γιάννη Κουνέλλη, Σιρίν Νεσάτ, Λουκά Σαμαρά, Κώστα Τσόκλη, Μόνα Χατούμ, Χρύσα, Ντίκου Βυζάντιου κ.α. και συνεχώς εμπλουτίζεται.

Μεταξύ των βασικών ιδρυτικών σκοπών του Μουσείου είναι η συγκρότηση συλλογών έργων σύγχρονης τέχνης, η ανάδειξη και παρουσίαση πρωτοποριακών και πειραματικών καλλιτεχνικών τάσεων, η προαγωγή της αισθητικής και καλλιτεχνικής καλλιέργειας του κοινού και η ανάπτυξη της πρωτότυπης και επιστημονικής έρευνας σε θέματα ιστορίας και θεωρίας της σύγχρονης τέχνης, μουσειολογίας κλπ.

FACEBOOK: EMST National Museum of Contemporary Art, Athens

TWITTER: EMSTAthens