ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η Συλλογή Εικόνων και Κειμηλίων Πύργου Θήρας συγκροτήθηκε αμέσως μετά τους καταστροφικούς σεισμούς της Σαντορίνης το 1956 από έργα εκκλησιαστικής τέχνης, τα οποία προέρχονταν από ναούς του Πύργου. Η Εκθεση της Συλλογής στεγάζεται στον αναστηλωμένο ναό της Αγίας Τριάδας, άλλοτε καθολικό μικρής γυναικείας μονής στο Καστέλλι του Πύργου Καλλίστης, ένα από τα πέντε Καστέλλια της Σαντορίνης που ιδρύθηκαν την περίοδο της Λατινοκρατίας.

Η Εκθεση περιλαμβάνει μεταβυζαντινές εικόνες από το 16ο έως τον 19ο αι., αρκετές από τις οποίες ενυπόγραφες κρητικών και άλλων κυκλαδιτών ζωγράφων, ξυλόγλυπτους σταυρούς, αρτοφόρια, επιτάφιο και τμήματα τέμπλων, επίσης ιερατικά άμφια και άλλα κεντημένα λειτουργικά υφάσματα, λειτουργικά βιβλία και ορισμένα λειτουργικά σκεύη. Σκοπός της έκθεσης είναι η διάσωση και η ανάδειξη της θρησκευτικής πολιτιστικής κληρονομιάς του Πύργου και αντιπροσωπευτικής στις εκφάνσεις της μεταβυζαντινής τέχνης της Σαντορίνης.
Αγγελική Μητσάνη, αρχαιολόγος