ΦΩΤΟΘΗΚΗ

Κτίστηκε το 1906 από τον Ισραηλίτη Γιακό Μοδιάνο με σχέδια του γιού του Ελί Μοδιάνο (Ecole Centrale- Paris). Είναι γνωστό και ως "παλαιό κυβερνείο". Από το 1913 και μετά χρησιμοποιήθηκε διαδοχικά ως ανάκτορο, ως κατοικία του εκάστοτε Γενικού Διοικητή Μακεδονίας, ως Ιερατική και ως Στρατιωτική Σχολή. Από το 1972, στεγάζεται σ΄αυτό το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας - Θράκης.

Το κτήριο κατασκευάστηκε το 1906 σε παραθαλάσσιο οικόπεδο αρχικής έκτασης 5 στρεμμάτων. Αναπτύσσεται σε τέσσερα επίπεδα: ημιϋπόγειο, δύο ορόφους και σοφίτα, συνολικής έκτασης 1.200 τ.μ. Η αρχιτεκτονική του σύνθεση χαρακτηρίζεται από εκλεκτικιστική διάθεση με έντονες επιδράσεις art nouveau. Ιδιαίτερα αξιόλογος ο διώροφος εξώστης (λότζια) με θέα προς τη θάλασσα.