ΦΩΤΟΘΗΚΗ

Στην περιοχή των "Πύργων", των επαύλεων που άρχισαν να κτίζονται από το Λευκό Πύργο και μέχρι τη βίλλα Αλλατίνι στα τέλη του 19ου, η Casa Bianca ξεχωρίζει με την εκλεκτικιστική της διάθεση στην επιλογή των μορφολογικών της στοιχείων, όπου κυριαρχεί το ρεύμα της Art-Nouveaux. Αναπτύσσεται σε δυο κύρια επίπεδα, με ημιυπόγειο και σοφίτα και διαθέτει χαρακτηριστική ασύμμετρη κάτοψη.

Σύμφωνα με στοιχεία που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης του μνημείου, κτίσθηκε στο χρονικό διάστημα 1911-1913, σε σχέδια του γνωστού και από άλλα έργα του στη Θεσσαλονίκη, Pietro Arrigoni.

Το οικόπεδο αγοράστηκε από τον Dino Fernandez-Diaz, εβραίο ισπανικής καταγωγής, για την ελβετίδα σύζυγό του, Blanche. Η οικογένεια Fernandez ήταν σημαντική στον εμπορικό κύκλο της εποχής. Το 1912 σε σχέδια του Pierro Arrigoni οικοδομήθηκε το αρχοντικό που έγινε γνωστό ως Villa Fernandez, Villa Blanche, ή Casa Bianca από το όνομα της συζύγου. Παρά την εκλεκτικιστική του διάθεση, φέρει κυρίως στοιχεία art-nouveau, αποτελώντας ένα σπάνιο δείγμα του κινήματος αυτού στην Ελλάδα. Είναι από τα πιο γνωστά αρχοντικά της πόλης, τόσο για την μοναδική του αρχιτεκτονική όσο και για μια ρομαντική ιστορία. Το ειδύλλιο της κόρης της οικογένειας Aline με τον ανθυπολοχαγό Αλιμπέρτη, σε μια εποχή που η διαφορά των κοινωνικών τάξεων και των θρησκευτικών πεποιθήσεων δεν το επέτρεπαν. Σήμερα ανήκει στον Δήμο και λειτουργεί συχνά ως χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων.