ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Σχηματαρίου κτίστηκε από το 1890 έως το 1904 και είναι το παλαιότερο της Βοιωτίας. Ιδρύθηκε με δαπάνες της Αρχαιολογικής Εταιρείας για να στεγάσει ευρήματα, τα οποία προέρχονταν κυρίως από τις ταναγραϊκές νεκροπόλεις και είχαν συγκεντρωθεί από περισυλλογές και από τις πρώτες ανασκαφές της Αρχαιολογικής Εταιρείας. Πολλές επιτύμβιες στήλες ήταν ό, τι απέμεινε από τη σύληση αρχαίων τάφων στις αρχές της δεκαετίας του 1870. Στόχος των λαθρανασκαφών ήταν τα εξαίρετης τέχνης πήλινα ειδώλια, οι «ταναγραίες?, που διοχετεύονταν παράνομα στο εξωτερικό, κυρίως.

Το Μουσείο έκλεισε το 1983 για επισκευές και εκσυγχρονισμό. Στόχος ήταν η επαναλειτουργία του με νέα μορφή και με τον εμπλουτισμό της έκθεσης με τα ευρήματα των νεώτερων σωστικών ανασκαφών. Το Μουσείο Επαναλειτουργεί για το κοινό από τον Σεπτέμβριο του 2006
Χαραμή Αλεξάνδρα, αρχαιολόγος