Αναπαράσταση του Συγκροτήματος του Σεβαστείου
ΓΕΝΙΚΑ

Η θέση των αρχαίων Καλινδοίων που είναι γνωστή με την ονομασία Τούμπες ή Καστέλλια, βρίσκεται 55χλμ ανατολικά της Θεσσαλονίκης, στην αγροτική περιοχή του Καλαμωτού. Στην αρχαιότητα ανήκε στην περιοχή της βόρειας Βοττικής. Η αρχαία πόλη εντοπίζεται σε δύο γειτονικούς λόφους αλλά και στην πεδινή έκταση γύρω από αυτούς. Ο μικρότερος από τους λόφους- τούμπα, δίπλα στον ποταμό Βασμούρα, κατοικούνταν ήδη από την προϊστορική εποχή. Ο μεγαλύτερος τραπεζιόσχημος λόφος- τράπεζα, δυτικά του πρώτου, κατοικήθηκε από τα αρχαϊκά τουλάχιστον χρόνια. Στα κλασικά, ελληνιστικά και ρωμαϊκά χρόνια, η πόλη αυξήθηκε σημαντικά και επεκτάθηκε στην πεδινή έκταση γύρω από τους λόφους, κυρίως προς τα δυτικά τους.

Η ΠΟΛΗ

Δεν είναι γνωστό πότε ιδρύθηκαν τα αρχαία Καλίνδοια. Η πρώτη επιγραφική μαρτυρία για την πόλη, χρονολογείται το 422 π.Χ. Είναι τότε που κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου τα Καλίνδοια μαζί με άλλες πόλεις της Βοττικής συμμάχησαν με τους Αθηναίους.

Σταθμό στην ιστορία της έρευνας της πόλης, αποτελεί η εύρεση της ενεπίγραφης στήλης των Καλινδοίων από την οποία για πρώτη φορά μαθαίνουμε για το όνομα της πόλης. Σύμφωνα με το κείμενο, ο ιερέας Αγαθάνωρ αφιερώνει στο Θεό Απόλλωνα, τη συγκεκριμένη στήλη, όπου αναγράφονται τα ονόματα 30 συνολικά ιερέων του Ασκληπιού. Με βάση την επιγραφή αυτή, που χρονολογείται στους χρόνους του Μεγάλου Αλεξάνδρου, έγινε η ταύτιση του αρχαιολογικού χώρου στο Καλαμωτό με την πόλη των Καλινδοίων.

Κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους σημαντική αρχή ήταν εκείνη των πολιταρχών ενώ οι πολίτες ήταν χωρισμένοι κατά φυλές. Σε τακτά χρονικά διαστήματα πραγματοποιούνταν γιορτές και αθλητικοί αγώνες προς τιμή του Δία και του αυτοκράτορα. Σε αυτές, κυρίαρχο ρόλο είχαν ο αγωνοθέτης, ο γυμνασίαρχος, ο εφήβαρχος και οι επιμελητές.
Μαρία Φαρμάκη, ΙΣΤ΄ Ε.Π.Κ.Α.