ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Στο Διαδραστικό Αγροτικό Λαογραφικό Μουσείο Βαρνάβα από τη πρώτη μέρα λειτουργίας του έως σήμερα υπάρχει συνεχής και αυξανόμενη επισκεψιμότητα ελλήνων και ξένων όλων των ηλικιών. Αποτέλεσμα κλείνοντας τα δέκα χρόνια λειτουργίας του το Μουσείο να δέχεται επισκέψεις 6 ημέρες την εβδομάδα καθημερινές και Κυριακές.

Κύριος μοχλός ανάπτυξης και λειτουργίας του αποτελεί το Δ.Σ. με το δίκτυο εθελοντών που διαθέτει (εκπαιδευτικοί, μουσικοπαιδαγωγοί, σκηνοθέτες και φορείς του Δημοσίου όπως το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αυτοδιοίκηση α΄και β΄βαθμού και πολίτες με κέφι και μεράκι.

Λόγω ότι βρίσκεται κοντά στην Αθήνα και είναι το μοναδικό μουσείο στην Αττική με κεντρικό θέμα την αγροτική ζωή της υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την εκπαίδευση μαθητών όλων των βαθμίδων για τα βασικά προϊόντα του πρωτογενή τομέα της Ελληνικής γεωργίας (σίτος, οίνος, έλαιον).

Να επισημάνουμε ότι ο επισκέπτης μόνο για την ξενάγηση στο Διαδραστικό Αγροτικό Λαογραφικό Μουσείο Βαρνάβα θα χρειαστεί 1 1/2 ώρα από το χρόνο του, καθώς η ξενάγηση αυτή είναι πλήρης και αναλυτική με φυσική παρουσία ξεναγών. Μια ξενάγηση που πραγματοποιείται με μοναδικό τρόπο καθότι οι μικροί και μεγάλοι επισκέπτες συμμετέχουν διαδραστικά στην λειτουργία δράσεων και αντικειμένων του Μουσείου (αργαλειός, ανέμη, ακονιστήρι, τρύγος και πάτημα σταφυλιών κ.ά).

Επιπλέον στα θετικά του μουσείου καταγράφεται η δωρεάν παραχώρηση των χώρων για δωρεάν δράσεις σε ειδικές ομάδες πληθυσμού (ΑΜΕΑ - ειδικά σχολεία - άποροι - άνεργοι - σύλλογοι προσκόπων, οδηγών οδηγισμού κ.ά.).

Τέλος δίδεται δωρεάν σε σχολεία μέρος των εκθεμάτων για την πραγματοποίηση εορτών και εκδηλώσεών τους.
Κατσίκης Πέτρος, Διευθυντής