ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το κάστρο της Ρηνιάσας, γνωστό και ως Θωμόκαστρο, βρίσκεται κοντά στη γνωστή ¨"Γέφυρα της Δέσπω» στην εθνική οδό Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας.

Πρόκειται για θέση που βρίσκεται σε κομβικό εμπορικό σημείο και πάνω στο θαλάσσιο δίκτυο της εποχής. Θεωρείται από ορισμένους μελετητές ότι κτίστηκε από τον Δεσπότη της Ηπείρου Θωμάς Α΄ στα τέλη του 13ου αι. Ωστόσο το 1338, την εποχή που η βυζαντινή αυτοκρατορία προσπαθούσε να καταλύσει το λεγόμενο "Δεσποτάτο της Ηπείρου", παραδόθηκε στον Ιωάννη Καντακουζηνό. Στη συνέχεια το κατέλαβαν διαδοχικά οι Σέρβοι, οι Αλβανοί και οι Οθωμανοί Τούρκοι.

Η Ρηνιάσα στα νεότερα χρόνια έχει συνδεθεί με τη Δέσπω Μπότσαρη (Σουλιώτισσα) και την απόφασή της να ανατιναχτεί με την οικογένειά της παρά να παραδωθεί στον εχθρό.
Ελπίδα Σαλταγιάννη (αρχαιολόγος ΕΦΑ Πρέβεζας)
Φ. Σίσκα (αρχαιολόγος ΕΦΑ Πρέβεζα)