ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ο χώρος ενημέρωσης και εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Αρχαιολογικής Συλλογής Θεσπιών, στεγάζεται σε ένα υπέροχο σχολικό κτίριο του 19ου αιώνα (είχε δωρηθεί από τον τότε Δ. Θεσπιέων στην Αρχαιολογική Υπηρεσία και στέγαζε μια μιρή συλλογή αρχαίων). Περιλαμβάνει αρχαιότητες όλων των ιστορικών περιόδων που έφερε στο φώς η αρχαιολογική σκαπάνη κατά τη διάρκεια των διετών εργασιών (2012-2014) κατασκευής της Οδού Καναβάρη- διασταύρωση Θεσπιών-Δομβραίνα (Κορύνη)-Θίσβη-Πρόδρομος (με παράκαμψη Δομβραίνας) συνολικού μήκους 37 χλμ. Παράλληλα διαθέτει εκτεταμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα με θέμα «Αρχαίες Θεσπιές: μια ιστορία Θεών και Ανθρώπων» και πλούσιο ενημερωτικό υλικό (φωτογραφίες, βίντεο, σειρά εκπαιδευτικών δράσεων, μουσειοσκευή «Το χωμάτινο βιβλίο των Θεσπιών») με σκοπό την ενημέρωση του κοινού για τις ανασκαφικές δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή και των ευρημάτων που έκρυβε η θεσπική γή.

Τα εγκαίνια του χώρου τελέστηκαν στις 16 Ιανουαρίου 2016.

Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Προγράμμα «Θεσσαλίας –Στερεάς Ελλάδας – Ηπείρου 2007-2013» της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Πηνελόπη Κουρκούτη,αρχαιολόγος