ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ

Το Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς στη Στοά του Αττάλου λειτουργεί από το 1957 και στεγάζεται στο αναστηλωμένο κτήριο της Στοάς του Αττάλου. Το κτήριο αναστηλώθηκε- ανακατασκευάσθηκε από την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών κατά το χρονικό διάστημα 1953-56, με κύριο σκοπό να στεγασθούν και να εκτεθούν τα πολυάριθμα ευρήματα των ανασκαφών της Αρχαίας Αγοράς.

Η Στοά του Αττάλου κατά την αρχαιότητα δέσποζε στην ανατολική πλευρά της Αγοράς. Ανεγέρθηκε κατά τον 2ο αι. π.Χ. από Περγαμηνό αρχιτέκτονα και ήταν δώρο του βασιλιά της Περγάμου Αττάλου ΙΙ στην Αθήνα. Εκτεινόταν σε μήκος 120 σχεδόν μέτρων, ήταν διώροφο με δεύτερη σειρά κιόνων στο εσωτερικό και 21 καταστήματα στο βάθος κάθε ορόφου. Στο ισόγειο η εξωτερική κιονοστοιχία ήταν δωρική και η εσωτερική ιωνική με αρράβδωτους κίονες. Στον όροφο η εξωτερική κιονοστοιχία ήταν ιωνική και η εσωτερική είχε κιονόκρανα περγαμηνού ή αιγυπτιάζοντος ρυθμού.

Η Στοά του Αττάλου κατά την αρχαιότητα αποτελούσε για τους Αθηναίους χώρο συνάντησης, περιπάτου αλλά και εμπορικό κέντρο.
Νικολέττα Σαραγά, αρχαιολόγος