ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΦΩΤΟΘΗΚΗ
 
 
Το Μουσείο βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Κορίνθου, στο κέντρο του ομώνυμου χωριού, στην βόρεια πλαγιά του Ακροκορίνθου. Οικοδομήθηκε το 1931-32, με πρωτοβουλία της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών, σε σχέδια του αρχιτέκτονα W. Stuart Thompson, μετά από δωρεά της αμερικανίδας Ada Small Moore. Την δεκαετία του 1950 προστέθηκε η Ανατολική πτέρυγα του Μουσείου.

Οι συλλογές του περιλαμβάνουν τεκμήρια από τη συνεχή κατοίκηση και λατρεία στην περιοχή της Αρχαίας Κορίνθου και επιλεγμένες θέσεις αρχαιολογικού ενδιαφέροντος της Κορινθίας, από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι και τη βυζαντινή περίοδο.

Σήμερα ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφτεί τις αίθουσες με τις προϊστορικές και ρωμαϊκές αρχαιότητες, καθώς και την αίθουσα που είναι αφιερωμένη στο ιερό του Ασκληπιού, με την μοναδική συλλογή πήλινων αφιερωμάτων θεραπείας. Στο αίθριο επίσης μπορεί να θαυμάσει μια συλλογή από ρωμαϊκά γλυπτά, αρχιτεκτονικά μέλη, αλλά και επιγραφές σε ελληνική και λατινική γραφή, καθώς και αρχιτεκτονικά μέλη από την υστερορρωμαϊκή εβραϊκή συναγωγή της Κορίνθου.

Η αίθουσα που στεγάζει τις κλασικές αρχαιότητες είναι προσωρινά κλειστή, με αφορμή την επανέκθεσή της, όπως και η όμορη Ανατολική Αίθουσα, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013, που εκτελείται από την ΛΖ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κορινθίας
Συντάκτης
Σωκράτης Κουρσούμης