ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ

Άποψη του εκθεσιακού χώρου
Η Νέα Μονή βρίσκεται στην κεντρική Χίο και ιδρύθηκε στις αρχές του 11ου αι. Το μοναστηριακό συγκρότημα έχει τραπεζοειδές σχήμα, στο μέσον του οποίου δεσπόζει το Καθολικό, μνημείο εξαίρετης αρχιτεκτονικής και τέχνης. Το μνημείο της Νέας Μονής έχει εγγραφεί στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO με αριθμό εγγραφής 537/13.12.1990.

Στο νότιο τμήμα της μονής και στα νοτιοδυτικά του Καθολικού βρίσκεται η Τράπεζα, ο χώρος που εξυπηρετούσε την κοινή εστίαση των μοναχών.

Το κτίριο της Τράπεζας χτίστηκε τον 11ο αι. Στην αρχική μορφή του ανήκουν η ανατολική όψη και το κάτω τμήμα της βόρειας όψης (πρόσοψη). Η σημερινή μορφή του κτιρίου διαμορφώθηκε μετά από επισκευές, ανακτίσεις και προσθήκες κατά την εποχή της τουρκοκρατίας (16ος, 17ος αι.) και στη νεότερη εποχή, στο τέλος του 19ου αι., μετά τον καταστροφικό σεισμό για το νησί της Χίου του 1881.