ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το 1993 ιδρύθηκε σωματείο με την επωνυμία "Λαογραφικό Ίδρυμα Φοινικίου" με σκοπό την ίδρυση Λαογραφικού Μουσείου για να διατηρήσει την ιστορία, τη ζωή, την τέχνη και την πολιτισμική παράδοση της κοινότητας και της ευρύτερης περιοχής. Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο που εκλέχθηκε υπό την προεδρία του Μ. Μάνου απευθύνθηκε στους χωριανούς, που το αγκάλιασαν με αγάπη και με προθυμία και προσέφεραν αντιπροσωπευτικά αντικείμενα του νοικοκυριού τους, στολές, ρουχισμό, κεντήματα, εργαλεία και ό,τι χαρακτήριζε τη ζωή του χωριού μας σε παλαιότερες εποχές.

Το Υπουργείο Πολιτισμού εκτός από τις χρηματικές ενισχύσεις, το ενέταξε στα υπό την εποπτεία του Λαογραφικά Μουσεία και βοήθησε αποφασιστικά στην οργάνωσή του. Το 1996 έγιναν με μεγαλοπρέπεια τα εγκαίνια του μουσείου με την παρουσία των Υπουργών Πολιτισμού και Οικονομικών και όλων των άλλων τοπικών αρχών.

Μέχρι τη στέγαση του μουσείου στο συγκεκριμένο κτίρο φιλοξενούνταν κατά καιρούς μπουλούκια μαστόρων, καλαντζήδες, βαρελάδες, και τελευταία, οι βιολιτζήδες τις ημέρες του Πάσχα.
Χ. Καπλάνης