Αίθουσα προβολών και συνεδριάσων του Μουσείου
Ένας από τους πρωταρχικούς στόχους του Πνευματικού Ιδρύματος Σάμου "Νικόλαος Δημητρίου" ήταν και η ίδρυση Λαογραφικού Μουσείου. Ο στόχος αυτός επιτεύχθηκε τελικά με τα εγκαίνια του Μουσείου στις 3 Μαίου του 1997. Το Λαογραφικό Μουσείο δεν διαθέτει ιδιόκτητο κτίριο, αλλά στεγάζεται σε χώρο που έχει παραχωρήσει στο Πνευματικό Ίδρυμα Σάμου (η ιδρύτρια του εταιρία) η Ξενοδοχειακή και Τουριστική Αιγαίου Α.Ε.

Το κτίριο του μουσείου είναι ενταγμένο μέσα σε ένα "τουριστικό χωριό" που τα σπίτια του -το καθένα διαφορετικό από το άλλο- έχουν στοιχεία από την παραδοσιακή αρχιτεκτονική στη Σάμο. Οι διάφοροι χώροι του χωριού όπως λιθόστρωτα (καλντερίμια), μάντρες, αυλές, φούρνοι, πλυσταριά, μαγκανοπήγαδο και άλλα, αποτελούν μια προέκταση του μουσείου, κάνοντάς το ένα μεγάλο υπαίθριο μουσείο.
Τ. Δημητρίου