ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χαιρώνειας, δεύτερο σε σπουδαιότητα Μουσείο της Βοιωτίας, άρχισε να κατασκευάζεται με δαπάνες της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας το 1903 και ολοκληρώθηκε το 1907. Βρίσκεται στην ανατολική είσοδο της πόλης της Χαιρώνειας και γειτνιάζει με το μνημείο του Λέοντος, ταφικό μνημείο που στήθηκε από τους Θηβαίους πάνω στον ομαδικό τάφο των ιερολοχιτών τους, που έπεσαν στην ομώνυμη μάχη το 338 π.Χ.

Πρόκειται για μονώροφο κεραμοσκεπές κτίριο, ορθογωνικής κάτοψης εμβαδού 242 τ.μ., που αποτελείται από δύο μεγάλους εκθεσιακούς χώρους με προθάλαμο και εκθεσακούς χώρους καθώς και δευτερεύοντες αποθηκευτικούς χώρους, εμβαδού 116 τ.μ. Ο περιβάλλων χώρος είναι συνολικής έκτασης 4985,07 μ2.

Μετά τους σεισμούς του 1981 το κτίριο υπέστη σοβαρές ζημιές στη στέγη και τους εξωτερικούς τοίχους, κατάσταση που επιδεινώθηκε από κακές καιρικές συνθήκες κατά τη δεκαετία του 1980. Τελικά το Μουσείο έκλεισε οριστικά για το κοινό κατά το 1995.
Έλενα Κουντούρη, αρχαιολόγος