ΦΩΤΟΘΗΚΗ

Η Αρχαιολογική Συλλογή Ελάτειας στεγάζεται στο παλαιό δημοτικό σχολείο, κτήριο της δεκαετίας του 1920, το οποίο επισκευάσθηκε από το Δήμο Ελάτειας και ακολούθως παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού για την στέγαση των αρχαιοτήτων της περιοχής. Μεγάλο μέρος των εκθεμάτων της Συλλογής προέρχεται από τις ανασκαφικές έρευνες του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα των P. Paris, Γ. Σωτηριάδη και Weinberg στο Ιερό της Αθηνάς Κραναίας, στη λεκάνη του Βοιωτικού Κηφισού και στις Αβές, στον Έξαρχο. Από το 1985 έως το 1992 η συνεργασία της ΙΔ΄ ΕΠΚΑ με το Πανεπιστήμιο του Saltzburg έφερε στο φως ένα εκτεταμένο νεκροταφείο στο Αλωνάκι Ελάτειας, το οποίο παρουσιάζει μία πλήρη εικόνα συνέχειας από τη μυκηναϊκή έως τη πρωτογεωματρική περίοδο.
Ελένη Ζάχου, αρχαιολόγος