Μόνιμες εκθέσεις

Θεοί του Ολύμπου από τη ζωφόρο του Παρθενώνα
Μόνιμη έκθεση Μουσείου Ακρόπολης
Οι εκθεσιακές ενότητες του Μουσείου Ακρόπολης περιλαμβάνουν, πρωτότυπα γλυπτά της αρχαϊκής και κλασικής τέχνης, που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια των ανασκαφών του 19ου αιώνα στην Ακρόπολη. Πρόκειται κυρίως για μαρμάρινα και πώρινα αρχιτεκτονικά γλυπτά, τμήματα του γλυπτού διακόσμου των αρχαϊκών και κλασικών μνημείων του βράχου και των κλιτύων του, μαρμάρινα αναθηματικά γλυπτά και πήλινα και χάλκινα αντικείμενα, αφιερώματα στο ιερό της θεάς Αθηνάς και σε μικρότερα ιερά άλλων θεοτήτων, από τον 8ο π.Χ. ...

Ο γλυπτός διάκοσμος του Παρθενώνα
Η έκθεση αποτελεί συνδυαμό αυθεντικών γλυπτών με γύψινα αντίγραφα όλων των τμημάτων που βρίσκονται σε μουσεία και συλλογές του εξωτερικού (Βρετανικό Μουσείο, Λούβρο κ.α.). Παρουσιάζεται η κατεξοχήν κλασική δημιουργία του Χρυσού Αιώνα, η ζωφόρος με την πομπή των Παναθηναίων, τοποθετημένη γύρω από τον πυρήνα του σύγχρονου κτηρίου του Μουσείου, ώστε να θεάται όπως ακριβώς και στο μνημείο. Οι μετόπες, ανάγλυφες πλάκες που εικονίζουν μυθικές μάχες, έχουν τοποθετηθεί ψηλά ανάμεσα σε μεταλλικούς κίονες, ...