Μόνιμες εκθέσεις

Αίθουσα 5. Αναπαράσταση Νεολιθικής Οικίας
Νεολιθική Συλλογή
Η Νεολιθική Συλλογή αποτελεί μέρος της Συλλογής Προϊστορικών Αρχαιοτήτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και περιλαμβάνει τα αρχαιότερα εκθέματα του μουσείου, αντιπροσωπευτικά του νεολιθικού πολιτισμού και των πολιτισμών που αναπτύχθηκαν στο Αιγαίο πριν από το μυκηναϊκό. Πρόκειται για αντικείμενα που προέρχονται από οικισμούς και ταφικά μνημεία της νεολιθικής εποχής, της Πρώιμης και Μέσης Εποχής του Χαλκού, τόσο από την ηπειρωτική Ελλάδα όσο και από τα νησιά του Αιγαίου. Τα περισσότερα εκθέματα ...

Αίθουσα 4. Έκθεση Μυκηναϊκών Αρχαιοτήτων
Μυκηναϊκή Συλλογή
Το μεγαλύτερο μέρος της Συλλογής Προϊστορικών Αρχαιοτήτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου αποτελούν τα ευρήματα, που χρονολογούνται στην Ύστερη Εποχή του Χαλκού, περίοδο του λαμπρού μυκηναϊκού πολιτισμού. Στην έκθεση παρουσιάζονται αντικείμενα κυρίως από τα μεγάλα κέντρα της Αργολίδας και ιδιαίτερα από τις Μυκήνες, από τη Μεσσηνία, τη Λακωνία, την Αττική και άλλες περιοχές της Ελλάδας. Πρόκειται για ευρήματα κάθε είδους, που προέρχονται κυρίως από τάφους και σπανιότερα από οικιστικά σύνολα, και ...

Ο "αρπιστής" της Κέρου
Κυκλαδική Συλλογή
Η Κυκλαδική Συλλογή, μέρος της Συλλογής Προϊστορικών Αρχαιοτήτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, προσφέρει μια αντιπροσωπευτική εικόνα του πολιτισμού που άκμασε στα νησιά των Κυκλάδων κατά την Εποχή του Χαλκού (3η-2η χιλιετία π.Χ.) και χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη ανάπτυξη της μεταλλουργίας, της ναυσιπλοϊας και της επικοινωνίας. Περιλαμβάνει κυρίως τα ευρήματα των παλαιών ανασκαφών του Χ. Τσούντα και του Κ. Στεφάνου σε διάφορα νησιά, καθώς και των ανασκαφών της Αγγλικής Αρχαιολογικής Σχολής στο ...

Η τοιχογραφία της "άνοιξης"
Έκθεση Θήρας
Στην έκθεση, που αποτελεί μέρος της Συλλογής Προϊστορικών Αρχαιοτήτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, περιλαμβάνονται ευρήματα από το σημαντικό οικισμό του Ακρωτηρίου, ο οποίος τον 16ο αι. π.Χ. καταστράφηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα του προϊστορικού Αιγαίου, υπό την πολιτιστική επιρροή του Μινωικού πολιτισμού, όπως υποδεικνύεται κυρίως μέσα από τα διακοσμητικά θέματα της κεραμικής, την τέχνη της τοιχογραφίας και την υιοθέτηση της Γραμμικής ...

Ο Διαδούμενος
Συλλογή Έργων Γλυπτικής
Η συλλογή γλυπτών του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θεωρείται από τις σημαντικότερες στον κόσμο. Βασικός άξονας της έκθεσης είναι η παρουσίαση της εξέλιξης της γλυπτικής στον ελλαδικό χώρο από τη γένεση της μνημειακής γλυπτικής (7ος αι. π.Χ.) μέχρι και την ύστερη ρωμαιοκρατία (4ος αι. μ.Χ.). Τα γλυπτά που εκτίθενται είναι μοναδικά έργα τέχνης από την ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου: περίοπτα αγάλματα, ανάγλυφα (επιτύμβια, αναθηματικά, ψηφισματικά), αρχιτεκτονικά σύνολα, σαρκοφάγοι, προτομές, ...

Έκθεση Αγγείων
Συλλογή Αγγείων και Μικροτεχνίας
Η Συλλογή Αγγείων και Μικροτεχνίας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, η οποία καλύπτει την εξέλιξη της αρχαίας ελληνικής κεραμικής από τον 11ο αι. π.Χ. έως και τη ρωμαϊκή εποχή, κατατάσσεται ανάμεσα στις πλουσιότερες του κόσμου, με την πληθώρα και την ποιότητα των αγγείων της γεωμετρικής εποχής, των πρώιμων μελανόμορφων, και των ερυθρόμορφων αγγείων του 4ου αι. π.Χ. Ο κύριος κορμός της συλλογής είναι τα αττικά αγγεία, συμπεριλαμβάνονται όμως και τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα των επαρχιακών εργαστηρίων, ...

Δίας ή Ποσειδών του Αρτεμισίου
Συλλογή Έργων Μεταλλοτεχνίας
Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο κατέχει μία από τις πλουσιότερες και σπουδαιότερες συλλογές χάλκινων έργων, που υπάρχει ως ξεχωριστή μόνιμη συλλογή από το 1893. Περιλαμβάνει τόσο ειδώλια και έργα μικροτεχνίας όσο και μεγάλα αγάλματα, τα οποία είναι μοναδικά πρωτότυπα έργα. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν ο Δίας ή Ποσειδώνας και ο «Τζόκεϋ του Αρτεμισίου», ο «Έφηβος Αντικυθήρων» και το «Παιδί του Μαραθώνα». Τα μεγάλα αγάλματα είναι εκτεθειμένα στις αίθουσες της Συλλογής Έργων Γλυπτικής, προκειμένου να δίνεται ...

Τμήμα αγάλματος Φαραώ
Συλλογή Αιγυπτιακών και Ανατολικών Αρχαιοτήτων
Η Συλλογή Αιγυπτιακών και Ανατολικών Αρχαιοτήτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου είναι μοναδική για την Ελλάδα και από τις πιο εντυπωσιακές στον κόσμο, λόγω της σπανιότητας και της σπουδαιότητας των έργων της. Η έκθεσή της, που άνοιξε για το κοινό τον Ιούνιο του 1994, περιλαμβάνει τα σημαντικότερα και τα πλέον αξιόλογα αντικείμενα της συλλογής. Αυτά προέρχονται κυρίως από τις δύο μεγάλες δωρεές δύο φιλότεχνων και πλουσίων Ελλήνων της Αιγύπτου: του Λήμνιου Ιωάννου Δημητρίου από την Αλεξάνδρεια ...

Κόσμημα κεφαλής
Συλλογή Ελένης και Αντωνίου Σταθάτου
Η Συλλογή Σταθάτου περιλαμβάνει περίπου 970 αντικείμενα, που καλύπτουν όλες τις περιόδους του ελληνικού πολιτισμού, από τους προϊστορικούς χρόνους (5η χιλιετία π.Χ.) μέχρι και τους νεότερους (18ος αιώνας). Δωρήθηκε στο ελληνικό κράτος το 1957, από την ίδια τη συλλέκτρια, Ελένη Σταθάτου και σήμερα αποτελεί μέρος της Συλλογής Αγγείων και Μικροτεχνίας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
Η έκθεση στεγάζεται στην αίθουσα 42, στο ισόγειο του μουσείου. Στις 36 προθήκες της, εκτός από τα χρυσά και ασημένια ...

Περιοδικές εκθέσεις

Τμήμα μαρμάρινου δίσκου με ανάγλυφη γυναικεία κεφαλή, πιθανώς η Αφροδίτη. Από τη Μήλο. Γύρω στο 460-450 π.Χ. (φωτογράφος: Γιάννης Πατρικιάνος)
Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου
(Παρασκευή 25 Μαΐου 2018 με ετήσια διάρκεια)

Πηγή αστείρευτης έμπνευσης και αιτία βαθιάς αισθητικής συγκίνησης, το Ωραίο, αποτυπώνεται οπτικά στα αρχαία έργα τέχνης, συνιστώντας μια διαρκώς μεταβαλλόμενη εικόνα στην ιστορία της ανθρώπινης δημιουργίας. Η νέα περιοδική έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου» αναδεικνύει τις διαφορετικές εκφράσεις αισθητικής σε ετερογενή κοινωνικά και πολιτισμικά περιβάλλοντα από τη νεολιθική περίοδο μέχρι την ύστερη αρχαιότητα, αξιοποιώντας το εξαιρετικά ευρύ χρονολογικό φάσμα ...

Ο Νέος της Μαντίνειας
«Ο Νέος της Μαντίνειας» στο Αθέατο Μουσείο
(16 Απριλίου 2018 έως 22 Ιουλίου 2018)

Μετά από 16 θαυμάσια αντικείμενα που παρουσιάστηκαν έως τώρα, το Αθέατο Μουσείο υποδέχεται τον Νέο της Μαντίνειας. Πρόκειται για ένα αριστουργηματικό άγαλμα νέου, που συνδυάζει την ηρωική γυμνότητα των εφήβων με τα χαρακτηριστικά του Αντίνοου, ευνοούμενου του αυτοκράτορα Αδριανού. Ο Νέος της Μαντίνειας εντοπίστηκε το 1886 στα περίχωρα της ομώνυμης αρχαίας ...

Χαρακτικό του Γιάννη Κεφαλληνού με τη λευκή λήκυθο Α1816, της ομάδας R (410-400 π.Χ.). Εικονίζεται νέος πολεμιστής στα σκαλιά του τάφου του, με άνδρα και γυναίκα να τον επισκέπτονται, η τελευταία κρατώντας το κράνος και την ασπίδα του.
Έκθεση τέχνης του Μουσείου - Γιάννης Κεφαλληνός: "Δέκα λευκαί λήκυθοι του Μουσείου Αθηνών"
(19.11.2018-13.01.2019)

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στο πλαίσιο της ανακήρυξης της Αθήνας ως Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου για το 2018 παρουσιάζει στο Καφέ του Μουσείου, το σπάνιο λεύκωμα Δέκα Λευκαί λήκυθοι του Μουσείου Αθηνών (1956) του Γιάννη Κεφαλληνού.

Το 1953 ο καθηγητής στην ΑΣΚΤ Γιάννης Κεφαλληνός και οι φοιτητές του Λουΐζα Μοντεσάντου, Γιώργος Βαρλάμος και Νίκος Δαμιανάκης αφιέρωσαν μήνες στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, αντιγράφοντας δέκα αττικές ληκύθους. Επέλεξαν τις ωραιότερες από τις πολυάριθμες ...

Άποψη της ανασκαφής και επιλεγμένων ευρημάτων της (Φωτογραφικό Αρχείο Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου)
Το Αθέατο Μουσείο παρουσιάζει μια άγνωστη γερμανική ανασκαφή στα χρόνια της Κατοχής
(22.10.2018-30.12.2018)

Μετά από 17 θαυμάσια σύνολα αντικειμένων που παρουσιάστηκαν έως τώρα, το Αθέατο Μουσείο υποδέχεται τα ευρήματα και το αρχείο της γερμανικής ανασκαφής στη νεολιθική μαγούλα Βισβίκη στη Θεσσαλία. Πρόκειται για πήλινα αγγεία, εργαλεία, μικροευρήματα, καθώς και έγγραφα, ζωγραφικές αναπαραστάσεις και συσκευασίες ευρημάτων, που ήλθαν στο φως τον Οκτώβριο ...

φωτογραφία έργου του Αλέκου Κυραρίνη από τη σειρά «Αγγελοφάνεια»
Έκθεση τέχνης Αγγελοφάνεια του Αλέκου Κυραρίνη στο Καφέ του Μουσείου
(11 Δεκεμβρίου 2017 έως 25 Φεβρουαρίου 2018)

Στο φιλόξενο Καφέ του Μουσείου, έναν χώρο που τα τελευταία χρόνια δίνει βήμα διαλόγου σε καλλιτέχνες και εικαστικές ομάδες της Ελλάδας και του εξωτερικού, με στόχο να προσφέρει εικαστικά ερεθίσματα ως γέφυρα ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, παρουσιάζεται η έκθεση του Αλέκου Κυραρίνη με τίτλο «Αγγελοφάνεια».
Ο εικαστικός Αλέκος Κυραρίνης έχει από καιρό στραμμένο το βλέμμα του στον Άγγελο. Από την αρχαία ως την πρωτοχριστιανική τέχνη, ο δημιουργός αξιοποιεί και μετασχηματίζει πρότυπα φτερωτών ...

Έργο της Αλεξάνδρας Μιχάλη από την έκθεση «Κούρος…εκ του φυσικού»
Έκθεση τέχνης “Κούρος…εκ του φυσικού” της Αλεξάνδρας Μιχάλη στο Καφέ του Μουσείου
(5 Σεπτεμβρίου 2018 έως 4 Νοεμβρίου 2018)

Η Αλεξάνδρα Μιχάλη στη νέα ενότητα έργων της επιχειρεί να αποτυπώσει με σύγχρονο βλέμμα όψεις της ελληνικής τέχνης από τους θησαυρούς του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Το ζωγραφικό της ιδίωμα από τους χρόνους της σπουδής της στην ΑΣΚΤ έως σήμερα χαρακτηρίζεται από την παρατήρηση της φύσης και της Ελληνικής Τέχνης διαχρονικά. Και είναι χαρακτηριστικό αυτό που η ίδια επισημαίνει: “Ο πόθος μου είναι να εγκολπωθώ – κατά τις δυνάμεις μου – το μέτρο, το ρυθμό, τη βαθιά εκφραστικότητα και συγχρόνως τη ...

Από την κατάχωση των μνημείων στην ανάδυση της μνήμης
(12.10.2016-8.12.2016)

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού για τα 150 χρόνια από τη θεμελίωσή του, συμμετέχει στις εκδηλώσεις για την 72η επέτειο απελευθέρωσης της Αθήνας από τη ναζιστική κατοχή.
Η Έκθεση «Από την κατάχωση των μνημείων στην ανάδυση της μνήμης» περιλαμβάνει φωτογραφίες από το πλούσιο Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου με όψεις από το έργο της απόκρυψης και προστασίας των αρχαιοτήτων των Συλλογών του στις παραμονές της Κατοχής της Αθήνας, κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. ...

Το Αθέατο Μουσείο. Ματιές στον κόσμο των αποθηκών
(30.1.2017-26.3.2017)

Το Αθέατο Μουσείο παρουσιάζει «ένα αίνιγμα 7000 χρόνων»

Το Αθέατο Μουσείο είναι η επιτυχημένη δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που προβάλλει επιλεγμένες αρχαιότητες από τον κόσμο των αποθηκών. Κάθε δύο μήνες ένα αντικείμενο παρουσιάζεται στους επισκέπτες για πρώτη φορά και ξεδιπλώνει την αφήγηση της άγνωστης ιστορίας του.
Μετά από τα έντεκα θαυμάσια αντικείμενα που ήρθαν στο φως της έκθεσης έως τώρα, το Αθέατο Μουσείο υποδέχεται «ένα αίνιγμα 7000 χρόνων». Πρόκειται για ένα μοναδικό ...

Έφη Σπηλιώτη- "Ο κήπος της Ουρανίας Αφροδίτης"
«Η Κεραμική Χθες- Σήμερα»- Μαρία Βλαντή, Βούλα Γουνελά, Χριστίνα Μόραλη, Λίλη Μπακογιάννη και Έφη Σπηλιώτη
(4/07/2016 - 31/10/2016)

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο παρουσιάζει την έκθεση «Η Κεραμική Χθες, Σήμερα» στο εσωτερικό του αίθριο. Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους πέντε εικαστικοί δημιουργοί, η Μαρία Βλαντή, η Βούλα Γουνελά, η Χριστίνα Μόραλη, η Λίλη Μπακογιάννη και η Έφη Σπηλιώτη, με πολύχρονη και αδιάλειπτη ενασχόληση με την Κεραμική. Η δυναμική των έργων της Έκθεσης πηγάζει από τον σύγχρονο τρόπο αντιμετώπισης μιας προαιώνιας τέχνης, από τη σχέση των αντιθέσεών τους, αλλά και από την εσωτερική συνοχή και συνάφεια ...

Βασίλης Λιαούρης
«Αντλώντας έμπνευση από το Μουσείο»
(12/12/2016-12/2/2017)

Ομαδική εικαστική έκθεση
για τα 150 χρόνια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

12 Δεκεμβρίου 2016 – 12 Φεβρουαρίου 2017
στο Καφέ του Μουσείου

Με αφορμή τον εορτασμό των 150 χρόνων από την ίδρυση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου η IANOS Αίθουσα Τέχνης, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Μικρή Άρκτου και την επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού, διοργάνωσε το καλοκαίρι του 2016 ομαδική εικαστική έκθεση για να τιμήσει το σημαντικότερο αρχαιολογικό ...

Εικονιστική μαρμάρινη κεφαλή του αυτοκράτορα Αδριανού (117-138 μ.Χ.). Βρέθηκε το 1933 στην Αθήνα, στη λεωφόρο Συγγρού. Χρονολογείται το 130-140 μ.Χ.
Αδριανός και Αθήνα. Συνομιλώντας με έναν ιδεατό κόσμο
(Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017 με ετήσια διάρκεια)

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο σε συνεργασία με την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών διοργανώνουν την περιοδική έκθεση «Αδριανός και Αθήνα. Συνομιλώντας με έναν ιδεατό κόσμο» στην αίθουσα 31α της Συλλογής των Γλυπτών. Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 1900 χρόνων από την ανάρρηση του φιλέλληνα αυτοκράτορα Αδριανού στον θρόνο το 117 μ.Χ., επέτειος που εορτάστηκε ποικιλότροπα από μεγάλα ευρωπαϊκά μουσεία και πολιτιστικούς φορείς.

Ο «εξηπλωμένος μικρός κύων»
Ένας «εξηπλωμένος μικρός κύων» στο Αθέατο Μουσείο
(30 Ιουλίου 2018 έως 21 Οκτωβρίου 2018)

Μετά από 17 θαυμάσια αντικείμενα που παρουσιάστηκαν έως τώρα, το Αθέατο Μουσείο υποδέχεται έναν εξηπλωμένο μικρό κύνα. Πρόκειται για την μικρή μαρμάρινη σαρκοφάγο ρωμαϊκών χρόνων με την ολόγλυφη μορφή ενός μικρού σκύλου στο κάλυμμά της, που αποτελεί ένα σπάνιο ταφικό μνημείο. Ο εξηπλωμένος μικρός κύων εντοπίστηκε το χειμώνα του 1937 στον Εθνικό Κήπο ...

φωτογραφία έργου του Αχιλλέα Παπακώστα από τη σειρά «Στα όρια της γραμμής»
Έκθεση τέχνης "Στα όρια της γραμμής" του Αχιλλέα Παπακώστα στο Καφέ του Μουσείου

Στο φιλόξενο Καφέ του Μουσείου, έναν χώρο που τα τελευταία χρόνια δίνει βήμα διαλόγου σε καλλιτέχνες και εικαστικές ομάδες της Ελλάδας και του εξωτερικού, με στόχο να προσφέρει εικαστικά ερεθίσματα ως γέφυρα ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 19 Μαρτίου και ώρα 18:00, η έκθεση του Αχιλλέα Παπακώστα με τίτλο «Στα όρια της γραμμής».
Ο εικαστικός Αχιλλέας Παπακώστας εμπνέεται από την «ελληνική γραμμή», όπως αυτή προβάλλει σε αντικείμενα μοναδικής τέχνης του Εθνικού Αρχαιολογικού ...

Σχέδιο του Δημητρίου Κούρου
Έκθεση σχεδίων “Μέσα από τις σχισμές” του Δημητρίου Κούρου στο Καφέ του Μουσείου
(21 Ιανουαρίου έως 24 Φεβρουαρίου 2019)

Είκοσι τέσσερα έργα πλασμένα με τα πιο απλά εκφραστικά μέσα, μολύβι, κάρβουνο, παστέλ, αποτυπώνουν την προσπάθεια του καλλιτέχνη να συλλάβει τη μορφή και να την αποτυπώσει, καθώς γεννιέται. Πρόκειται για μια βαθύτερη πνευματική ανάγκη να καταγραφούν κυρίως οι απρόβλεπτες, «εξ αίφνης» συλλήψεις που γεννιούνται με ερέθισμα τα ορατά στοιχεία του κόσμου και πρωταγωνιστή τον άνθρωπο.

Στην έκθεση σχεδίων του Δημητρίου Κούρου «Μέσα από τις σχισμές», οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να εισχωρήσουν ...

Γλυπτικός Λόγος
Γλυπτικός Λόγος Σύγχρονη ελληνική γλυπτική στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
(Ιούλιος 2016-Ιούνιος 2017)

Tο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, με τη σημαντικότερη στον κόσμο συλλογή έργων αρχαίας ελληνικής γλυπτικής, εγκαινιάζει στο ανανεωμένο Αίθριο του Μουσείου την παρουσίαση έργων καταξιωμένων σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών, σε συνεργασία με το Σύλλογο Γλυπτών Ελλάδος.
Η γλυπτική έκφραση δεν έχει εξαντληθεί στην αφήγηση της αρχαίας γλυπτικής αλλά παραμένει για τη χώρα μας ένας ουσιαστικός και οικείος τρόπος αναζήτησης του πνευματικά ουσιώδους. Ο γλυπτικός λόγος είναι παρηγορητικά παρών και οι Έλληνες ...

Έκθεση αφίσας 150 Χρόνια Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Τμήμα Γραφιστικής Τ.Ε.Ι. Αθήνας
(5 Σεπτεμβρίου - 5 Οκτωβρίου 2016)

Στο φιλόξενο Καφέ του Μουσείου, έναν χώρο που τα τελευταία χρόνια δίνει βήμα διαλόγου σε καλλιτέχνες και εικαστικές ομάδες της Ελλάδας και του εξωτερικού, με στόχο να προσφέρει εικαστικά ερεθίσματα ως γέφυρα ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, παρουσιάζεται η έκθεση αφίσας «150 χρόνια Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο» του Τμήματος Γραφιστικής του Τ.Ε.Ι. Αθήνας.
Στόχος της συνεργασίας του Εθνικού Αρχαιολογικού και του Τμήματος Γραφιστικής του Τ.Ε.Ι. Αθήνας ήταν ο σχεδιασμός αφισών για τον εορτασμό ...

Οδύσσειες
(Από 3 Οκτωβρίου 2016 με ετήσια διάρκεια)

Η νέα περιοδική έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου «Οδύσσειες» αποτελεί την κορυφαία επετειακή εκδήλωση του εορτασμού των 150 χρόνων από τη θεμελίωση του μουσείου. Επιχειρεί να ανιστορήσει το περιπετειώδες ταξίδι του ανθρώπου στον χρόνο μέσα από ένα αφαιρετικό και συμβολικό πρίσμα εμπνευσμένο από την Οδύσσεια. Χωρίς να αναδιηγείται το μυθολογικό έπος του Ομήρου, η έκθεση εμπνέεται από τον αρχετυπικό χαρακτήρα του Οδυσσέα και αφηγείται, μέσα από εμβληματικά αλλά και λιγότερο γνωστά έργα του ...

Γυμνή προτομή με κεφαλή του Αντίνοου.
«Αδριανός κι Αντίνοος: μια συνάντηση 19 αιώνες μετά» στο Αθέατο Μουσείο
(Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017 έως 4 Μαρτίου 2018)

Μετά από 15 θαυμάσια αντικείμενα που παρουσιάστηκαν έως τώρα, το Αθέατο Μουσείο υποδέχεται τον Αδριανό και τον Αντίνοο σε μια συνάντηση 19 αιώνες μετά. Πρόκειται για την έκθεση της ενεπίγραφης βάσης μνημείου προς τιμή του αυτοκράτορα Αδριανού και ενός αριστουργηματικού πορτραίτου του Αντίνοου, ακόλουθου και ευνοούμενού του. Τα έργα παρουσιάζονται για ...

Έργo του Χρόνη Μπότσογλου από την έκθεση «Μνήμη Ζωγραφική»
Έκθεση τέχνης "Μνήμη Ζωγραφική" του Χρόνη Μπότσογλου στο Καφέ του Μουσείου
(20 Ιουνίου 2018 έως 2 Σεπτεβρίου 2018)

Μια μικρή «αποτίμηση ζωής», βγαλμένη από το εργαστήρι του ζωγράφου, αποτελεί την πιο προσωπική, ίσως, έκθεση του Χρόνη Μπότσογλου στο Kαφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Ο σημαντικός καλλιτέχνης και δάσκαλος της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών “αποκαλύπτεται” μέσα από μια σειρά έργων που χρονολογούνται από τα χρόνια σπουδής ως τις μέρες μας. Λάδια, ακουαρέλες και ανάγλυφα συνιστούν “σελίδες ημερολογίου”, που αποτυπώνουν τον ζωγράφο και τους οικείους του. Παρουσιάζονται η μητέρα, η σύντροφός του ...