Μόνιμες εκθέσεις

Ο κόσμος του Βυζαντίου. Εξουσία και διοίκηση.
Μόνιμη έκθεση Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου
Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας είναι ένα από τα σημαντικότερα δημόσια μουσεία στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα (1914) με σκοπό τη συλλογή, μελέτη, διατήρηση και έκθεση της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής πολιτιστικής κληρονομιάς στην ελληνική επικράτεια.
Η συλλογή του μουσείου περιέχει σημαντικό αριθμό αντικειμένων (περίπου 30.000) όπως φορητές εικόνες, γλυπτά, κεραμικά, εκκλησιαστικά υφάσματα, ζωγραφικά έργα, μικροτεχνία και αρχιτεκτονικά μέλη (τοιχογραφίες και ...

Περιοδικές εκθέσεις

Timea Karkiss - Ψηφιδωτές αρμονίες
(23 Σεπτεμβρίου 2019 έως 22 Νοεμβρίου 2019)

Την έκθεση συναπαρτίζουν ψηφιδωτά έργα της Timea Karkiss από την καλλιτεχνική παραγωγή των τελευταίων 15 χρόνων. Η καλλιτέχνης δημιουργεί ψηφιδωτά χρησιμοποιώντας την κλασική τεχνική των ρωμαϊκών και βυζαντινών χρόνων με ψηφίδες από φυσικές πέτρες κομμένες στο χέρι και υαλόμαζα σε απειράριθμους συνδυασμούς στην εκτέλεση των καλλιτεχνικών έργων, δημιουργώντας μοναδικά έργα με έντονο προσωπικό χαρακτήρα. Τα χαρακτηριστικά της κάθε φυσικής πέτρας είναι σημαντικά για τη συνολική εικόνα του ψηφιδωτού. ...

Ναύπακτος 1571
ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ 1571 450 Χρόνια από “τη μεγαλωτάτη βιτώρια των χριστιανών”
(18/9/2021 - 31/01/2022)

Η έκθεση ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ 1571, 450 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΓΑΛΩΤΑΤΗ ΒΙΤΩΡΙΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ εντάσσεται στο επετειακό πρόγραμμα του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου «ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ, 1453 – 1821» για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Κατά την περίοδο που ακολούθησε την τελική άλωση της Κωνσταντινούπολης (1453) σημειώθηκε στην ελληνική χερσόνησο πληθώρα επαναστατικών κινημάτων μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων, που κατέληξαν στον αγώνα της ανεξαρτησίας και την παλιγγενεσία του 1821. ...

Φωτογραφική έκθεση του Βασίλη Αρτίκου με τίτλο «… “Εν τυμπάνω καί χορώ” στις λαξευτές εκκλησιές της Lalibela»

Το Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο παρουσιάζει την φωτογραφική περιοδική έκθεση του καταξιωμένου καλλιτέχνη φωτογράφου Βασίλη Αρτίκου, με τίτλο: «… “?ν τυμπάν? καί χορ?” στις λαξευτές εκκλησιές της Lalibela».

Μέσα από το φωτογραφικό φακό του Βασίλη Αρτίκου οι επισκέπτες του μουσείου θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στη χριστιανική Αιθιοπία, και ειδικότερα στα βόρεια υψίπεδα της χώρας όπου βρίσκεται η μικρή πόλη Lalibela, όπου φιλοξενείται ένα μοναδικό μνημειακό σύνολο έντεκα μονολιθικών ...

Limina by Erieta Attali
Φωτογραφική έκθεση LIMINA της Erieta Attali
(9/7/2021 - 31/10/2021)

Την Πέμπτη 8 Ιουλίου και ώρα 20.30, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο έχει την ιδιαίτερη τιμή και χαρά να εγκαινιάζεται εντός και εκτός των κτηριακών του εγκαταστάσεων μια σπουδαία περιοδική έκθεση της διεθνώς αναγνωρισμένης και πολυβραβευμένης Ελληνοϊσραηλινής φωτογράφου αρχιτεκτονικής και τοπίου κ. Erieta Attali με τίτλο “Limina”.

Από τον Ιανουάριο του 2020, η Erieta Attali κατέχει θέση Eπίκουρης Kαθηγήτριας Αρχιτεκτονικής Φωτογραφίας στο Irwin S. Chanin School of Architecture και στο ...

Μεσαιωνικοί Θησαυροί από το Κρατικό Αρχαιολογικό Μουσείο Βαρσοβίας
(από 5 Δεκεμβρίου έως 13 Ιανουαρίου 2019)

Η έκθεση « Μεσαιωνικοί Θησαυροί» έχει περιοδεύσει από το 2007 σε αρκετές πόλεις της Πολωνίας και της Ευρώπης (τη Γερμανία, την Ιρλανδία, τη Φινλανδία, τη Νορβηγία).

Στην έκθεση προβάλλονται 445 αντικείμενα-στην πλειονότητά τους κοσμήματα- τα οποία αποτελούν μερικά από τα πολυτιμότερα και αντιπροσωπευτικότερα δείγματα των συλλογών του Κρατικού Μουσείου Βαρσοβίας. Χρονολογούνται κυρίως στον 11ο-13ο αι., είναι κατασκευασμένα από ποικίλα πολύτιμα υλικά (ασήμι, χρυσό, μπρούντζο, γυαλί, ημιπολύτιμους ...

Ο Δρόμος του Φωτός και της Ελπίδας -To ταξίδι του Ελληνισμού στην Ιαπωνία
(16 Ιανουαρίου 2019 έως 28 Ιανουαρίου 2019)

Σύμφωνα με κοινή φιλοσοφική σκέψη Ανατολής και Δύσης: «Η αιωνιότητα ζει σε μια στιγμή και το σύμπαν σ’ έναν κόκκο σκόνης». Κατ’ αυτόν τον τρόπο, εάν το σύμπαν περικλείεται σε κάποιο μεγαλύτερο και εάν «όλα είναι ένα και ένα είναι όλα», μπορούμε να θεωρούμε τους εαυτούς μας ως Ένα - από το απειροελάχιστο σωματίδιο ύλης μέχρι το μέγιστο σύμπαν.

Όλοι είμαστε μέρος όλων και όλα συνδέονται μεταξύ τους: αυτό είναι το κύριο μήνυμα της έκθεσης «Δρόμος του Φωτός και της Ελπίδας», της οποίας η αρχαία ...

Υπέρ Πίστεως και Πατρίδος - Η συμβολή της Εκκλησίας στον Αγώνα του 1821
(9/2/2022 - 30/05/2022)

Η Ειδική Συνοδική Επιτροπή επί της Ακαδημίας Εκκλησιαστικών Τεχνών της Εκκλησίας της Ελλάδος, σε συνεργασία με το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, διοργανώνει την Έκθεση "ΥΠΕΡ ΠΙΣΤΕΩΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΔΟΣ – Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ 1821", η οποία περιλαμβάνει ιστορικά κειμήλια φυλασσόμενα σε Ιερούς Ναούς, Ιερές Μονές και εκκλησιαστικά Μουσεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, στην Ιερά Μονή Ιβήρων του Αγίου Όρους, στις συλλογές του Βυζαντινού ...

Περιοδική έκθεση: Η Σμύρνη στις αρχές του 20ου αι. Μέσα από τα μάτια του βυζαντινολόγου Γεωργίου Λαμπάκη

Την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 18:30, εγκαινιάζεται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο η περιοδική έκθεση με τίτλο: “ Η Σμύρνη στις αρχές του 20ου αι. Μέσα από τα μάτια του βυζαντινολόγου Γεωργίου Λαμπάκη ”, η οποία συνδιοργανώνεται από το Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Διαχείριση Μνημείων: Αρχαιολογία, Πόλη και Αρχιτεκτονική» και το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

Το αρχείο της οικογένειας Λαμπάκη, πολύτιμη πηγή για τις Ελληνικές κοινότητες της Μικράς Ασίας πριν ...

Περιοδική έκθεση της εικαστικού Μαρίας-Σμαράγδας Σκούρτα, με τίτλο «Βυζαντινές μεταγραφές. Κήποι όλο φως»

Το Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο παρουσιάζει την ατομική έκθεση της διακεκριμένης εικαστικού Μαρίας-Σμαράγδας Σκούρτα με τίτλο «Βυζαντινές μεταγραφές. Κήποι όλο φως».

Στη ζωγραφική ενότητα με τίτλο «Κήποι όλο φως», τα έργα της εικαστικού, εμπνευσμένα από την εμβληματική μεγαλοπρέπεια μοτίβων των βυζαντινών εικονογραφημένων χειρογράφων, συνομιλούν με τους κήπους του Μουσείου. Μεταγράφοντας μικρογραφικές λεπτομέρειες που περιβάλλουν τα βυζαντινά κείμενα των χειρογράφων, η Μαρία-Σμαράγδα ...

Το ημέτερον κάλλος. Βυζαντινές εικόνες από τη Θεσσαλονίκη
(18 Ιουλίου έως και 31 Οκτωβρίου 2019)

H έκθεση «Το ημέτερον κάλλος. Βυζαντινές εικόνες από τη Θεσσαλονίκη» πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Πατριαρχική Μονή Βλατάδων, με αφορμή τη συμπλήρωση του ιωβηλαίου του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών, το έτος 2018. Ο πυρήνας της έκθεσης περιλαμβάνει εικόνες από το σκευοφυλάκιο της Μονής Βλατάδων, στις οποίες προστέθηκαν και βυζαντινές εικόνες που φυλάσσονται για αιώνες σε άλλους ναούς της πόλης, σε όμορες Μητροπόλεις, καθώς και στο εξωτερικό. Οι περισσότερες από τις εικόνες αυτές παρουσιάζονται ...

Κυκλαδικά στιγμιότυπα από τα μνημεία και τους ανθρώπους τους
(από 22 Νοεμβρίου 2017 έως 10 Απριλίου 2018)

Η έκθεση, που διοργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων σε συνεργασία με τη Γαλλική Σχολή Αθηνών και το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, συνθέτει επιλεγμένα «στιγμιότυπα» με πρωταγωνιστές ανθρώπους που εργάστηκαν για την αποκάλυψη, προστασία και ανάδειξη του μοναδικού αρχαιολογικού και πολιτιστικού πλούτου των Κυκλάδων από τα τέλη του 19ου αιώνα ως σήμερα και περιλαμβάνει μοναδικά αρχαιολογικά εκθέματα από τα νησιά, τα περισσότερα από τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά.

Λαμπαδηδρομία προς Τόκιο - Κληρονομιά και αφομοίωση
(15 Ιουλίου 2020 - 15 Σεπτεμβρίου 2020)

Το Ιαπωνικό Πολιτιστικό Ινστιτούτο (Japan Foundation) και το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο παρουσιάζουν την έκθεση σύγχρονης ιαπωνικής τέχνης με τίτλο «Λαμπαδηδρομία προς Τόκιο- Κληρονομιά και αφομοίωση».

Στη νέα περιοδική έκθεση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου συμμετέχουν πέντε σύγχρονοι Ιάπωνες καλλιτέχνες (Yu Araki, Kei Imazu, Nobuaki Takekawa, Paramodel Hayashi Yashuhiko, Naoki Honjo) και ένας αρχιτέκτονας (Kengo Kuma), οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της σύγχρονης ...

Έκθεση Γλυπτικής του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος
(27 Σεπτεμβρίου 2019 έως 28 Οκτωβρίου 2019)

Το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ) διοργανώνει έκθεση γλυπτικής στον αύλειο χώρο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου.

Η έκθεση έχει ελεύθερο θέμα.

Διάρκεια έκθεσης: 27 Σεπτεμβρίου - 28 Οκτωβρίου 2019

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες :

1. Αμπραάμ Μισέλ (Abraham Michel)
2. Αναστασιάδου Ντίνα
3. Αντώνιος Αντώνης
4. Αργυρακοπούλου Μαρία
5. Βάθης Δημήτριος
6. Βάλβη Ελισάβετ
7. Βαμβακάρη Στυλιανή
8. Βασιλείου Αχιλλέας

«Τ’ αγριολούλουδα του Βαρλάμου»
(15 Δεκεμβρίου 2017 - 15 Απριλίου 2018)

Η έκθεση, η οποία διοργανώνεται από τo Kομμουνιστικό Kόμμα Eλλάδας, περιλαμβάνει 120 έργα (λάδια, ακουαρέλες, σχέδια, χαρακτικά) και διαρθρώνεται σε τρεις ενότητες: την κεντρική ενότητα με τα Αγριολούλουδα πλαισιώνει μια μικρότερη με θέμα τα Μετέωρα και μια τρίτη με σχέδια και χαρακτικά που φιλοτέχνησε κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας στην Ελλάδα.
Παράλληλα με το καλλιτεχνικό έργο του Βαρλάμου στην έκθεση παρουσιάζεται κι ένα μικρό μέρος του εργαστηρίου του: τα εργαλεία χαρακτικής του και προσωπικά ...

Το Βυζάντιο και οι άλλοι κατά την πρώτη χιλιετία: Μία αυτοκρατορία σταθερότητας σε περίοδο κλυδωνισμών
(από 18 Μαΐου έως 10 Οκτωβρίου 2018)

Η έκθεση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου επιχειρεί να αναδείξει το ρόλο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας ως πόλο σταθερότητας στην ευρωπαϊκή ήπειρο καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου μεταξύ του 300 -1000 μ.Χ., μια περίοδο που κλυδωνίζεται από μεγάλες ανακατατάξεις και ανατροπές. Μέσα από έξι θεματικές ενότητες: α)Μετάβαση, β)Η Πνευματική ζωή, γ)Πολεμικές συγκρούσεις στο ανατολικό και δυτικό τμήμα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (4ος – 10ος αιώνας), δ)Το Εμπόριο, ε)Τα εγκόσμια και στ)Η ...

Ψηφιακή έκθεση “ΠΑΘΗ ΤΑ ΣΕΠΤΑ μέσα από τις συλλογές του Βυζαντινού & Χριστιανικού Μουσείου”
(Από 15 Απριλίου 2020)

Στην προσπάθεια μετατροπής ενός αναγκαστικού εγκλεισμού σε περίοδο γόνιμης περισυλλογής και αναστοχασμού, το Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο επιχειρεί για πρώτη φορά μια ψηφιακή έκθεση με τίτλο: “ΠΑΘΗ ΤΑ ΣΕΠΤΑ μέσα από τις συλλογές του Βυζαντινού & Χριστιανικού Μουσείου”. Την έκθεση απαρτίζουν 95 γνωστά και άγνωστα μουσειακά έργα σχετικά με το Πάθος την Ταφή και την Ανάσταση του Ιησού. Αυτή η ξεχωριστή ψηφιακή παρουσίαση μουσειακών αντικειμένων διαφορετικών τόπων, εποχών, τεχνοτροπιών και υλικών ...

Έκθεση Μικρογλυπτικής του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος
(12 Οκτωβρίου 2018 έως 12 Νοεμβρίου 2018)

Το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ) διοργανώνει έκθεση μικρογλυπτικής στον αύλειο χώρο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου.

Διάρκεια έκθεσης: 12 Οκτωβρίου -12 Νοεμβρίου 2018

Συμμετέχουν:
1. Αμραάμ Μισέλ (Abraham Michel)
3. Αντώνιος Αντώνης
5. Αργύρης Κώστας
6. Αρνίδου Ερμιόνη
7. Αυγέρης Αντώνης
8. Βαλεράς Χρηστάκης

Περιοδική έκθεση του Δήμου Θηβαίων στο ΒΧΜ για τον Θεόδωτο Π. Βρυζάκη
(29/6/2021 - 29/7/2021)

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 200 ετών από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο ενέταξε και φιλοξενεί επετειακή εκδήλωση του Δήμου Θηβαίων για τον ζωγράφο Θεόδωρο Π. Βρυζάκη, συνοδευόμενη από περιοδική έκθεση με τίτλο «Θεόδωρος Βρυζάκης και η εικόνα της Ελλάδας μέσα από τα μάτια των καλλιτεχνών» και παρουσίαση προτομής του ζωγράφου, έργο του Θηβαίου γλύπτη Δημήτρη Δήμου.

Περιοδική έκθεση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο με τίτλο: «Από το Βυζάντιο στον Νεότερο Κόσμο. Χειροποίητα Κεραμικά της Χίου (17ος-19ος αι.)»

Tο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και η Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς εγκαινίασαν την περιοδική έκθεση με τίτλο:
«Από το Βυζάντιο στον Νεότερο Κόσμο. Χειροποίητα Κεραμικά της Χίου (17ος-19ος αι.)» και πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Λιάρου “Κεραμικά της Χίου (17ος-19ος αι.) Η συλλογή του Άγγελου Βλαστάρη” την Πέμπτη 9 Mαρτίου 2023 και ώρα 16:00 στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

Για το βιβλίο μίλησαν οι: Πλάτων Πετρίδης - καθηγητής βυζαντινής ...

"ΕΡΓΑ 2017-2019" του Εργαστηρίου Νωπογραφίας και Τεχνικής των Φορητών Εικόνων της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών
(6 Ιουνίου 2019 έως 2 Σεπτεμβρίου 2019)

Η έκθεση ΕΡΓΑ 2017-2019 του Εργαστηρίου Νωπογραφίας και Τεχνικής των Φορητών Εικόνων της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών παρουσιάζει εβδομήντα τέσσερα έργα σε όλες τις ιστορικές τεχνικές (αυγοτέμπερα, φρέσκο, εγκαυστική) της βυζαντινής ζωγραφικής από τους διδάσκοντες και τους φοιτητές του Εργαστηρίου, στον χώρο των περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου.
Η έκθεση εγκαινιάζει μια συνεργασία της ΑΣΚΤ με το ΒΧΜ, βάση της οποίας έργα φοιτητών του Εργαστηρίου Νωπογραφίας θα εκτίθενται ανά διετία στον χώρο ...

«Broken History – Σπασμένη Ιστορία»
(15 Μαρτίου έως 15 Ιουνίου 2019)

Στην έκθεση «Broken History – Σπασμένη Ιστορία» ο ζωγράφος Παύλος Σάμιος αποσυνθέτει και ανασυνθέτει 66 έργα μεγάλων διαστάσεων (μερικά από αυτά ξεπερνούν τα τρία μέτρα) της ελληνικής τέχνης από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι τη μεταβυζαντινή περίοδο.
Ο ζωγράφος επιλέγει ως υπόβαθρο εκτέλεσης των έργων ευτελή υλικά (χαρτοκιβώτια) που ο ίδιος περισυνέλεξε. Αυτά τα χαρτοκιβώτια γίνονται ο καμβάς απεικόνισης αρχαίων συμβόλων, καθώς και γέφυρα μεταξύ παρελθόντος και παρόντος. Αρχαία αγάλματα κατακερματίζονται ...

Γρηγόρης Μπαλογιάννης Αγιογράφος
(12 Δεκεμβρίου 2018 έως 4 Φεβρουαρίου 2019)

Στην έκθεση παρουσιάζονται 50 έργα που φωτίζουν ολόκληρη την καλλιτεχνική πορεία του αγιογράφου Γρηγόρη Μπαλογιάννη. Επίσης, προβάλλεται βίντεο που αναφέρεται στη ζωή του καλλιτέχνη, η σκηνοθεσία του οποίου ανήκει στον Χρήστο Κωνσταντόπουλο.

Ο αγιογράφος Γρηγόρης Μπαλογιάννης γεννήθηκε το 1938 στην Τρικοκκιά Γρεβενών και ανατράφηκε στο ορφανοτροφείο Γρεβενών και στο Παπάφειο Ορφανοτροφείο Θεσσαλονίκης. Το 1963 εισάγεται στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και αποφοιτά το 1965 με βραβείο νωπογραφίας ...

Έκθεση - κοινωνικοπολιτιστική δράση “Water Democracy νερό – λαός - δημοκρατία”
(23 Νοεμβρίου 2019 έως 16 Απριλίουυ 2020)

Η ΑμΚΕ τετARTημο?ριο παρουσιάζει, στον κήπο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, την κοινωνικοπολιτιστική δράση με τίτλο “Water Democracy νερό – λαός - δημοκρατία”, το Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 12.00. Στόχος της δράσης είναι ο προβληματισμός για το ρόλο του νερού ως ζωτικό συνεκτικό στοιχείο των ανθρώπινων κοινωνιών.

Η δράση “Water Democracy” υλοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Δήμου Αθηναίων και του Δήμου Παλαιού Φαλήρου σε ειδική επιμέλεια ...

ΟΜΑΔΑ ΤΕΧΝΗ. 100 ΧΡΟΝΙΑ.Οι πρώτοι Έλληνες Μοντερνιστές και ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Συμπληρώνονται εφέτος 100 χρόνια από τη δημιουργία της περιώνυμης «Ομάδας τέχνη», που έχει ταυτιστεί στις συνειδήσεις όσων ασχολούνται με την ιστορία της νεότερης ελληνικής τέχνης με τη γέννηση του μοντερνισμού στη χώρα μας. Ήταν πράγματι τόσο καταλυτικός ο ρόλος που διαδραμάτισε η «Ομάδα τέχνη» στα λίγα χρόνια που έδρασε; Έφερε καινούριο πνεύμα στην κουρασμένη από την πολύχρονη κυριαρχία της Σχολής του Μονάχου καλλιτεχνική ζωή της πρωτεύουσας; Πόσο «πρωτοπόροι» μπορούν να χαρακτηριστούν οι δημιουργοί ...

Έργα Κινεζικής Τέχνης από τη Συλλογή Ι. & Δ. Πασσά
(18 Δεκεμβρίου 2019 έως 19 Απριλίουυ 2020)

Το Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο παρουσιάζει για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό αντικείμενα από την ασιατική συλλογή του Ιδρύματος Πασσά, οργανώνοντας την περιοδική έκθεση με τίτλο «Έργα Κινεζικής τέχνης από τη Συλλογή Ι. & Δ. Πασσά».

Σκοπός της έκθεσης είναι να παρουσιάσει στο ελληνικό κοινό την άγνωστη κινεζική τέχνη της μικρογλυπτικής σε πολύτιμους λίθους, όπως αυτή αποτυπώνεται στα εξαιρετικά έργα τέχνης από τη Συλλογή Πασσά, επισημαίνοντας ταυτόχρονα τους συμβολισμούς και τα μηνύματα ...

Γιώργος Κόρδης: Γράφοντας το φως Φορητές εικόνες 2005-2019
(16 Σεπτεμβρίου 2019 έως 15 Νοεμβρίου 2019)

Ο Γιώργος Κόρδης γεννήθηκε στη Μακρυρράχη Φθιώτιδας, το 1956. Σπούδασε Θεολογία στο Ε.Κ.Π.Α. και αγιογραφία στον π. Συμεών Συμεού. Μετεκπαιδεύτηκε στη Θεολογία και στην αισθητική της Βυζαντινής τέχνης στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού στη Βοστώνη. Στην ίδια πόλη σπούδασε ζωγραφική στο “School of the Museum of Fine Arts”. Στην Αθήνα, συνέχισε τις σπουδές στη χαρακτική με δάσκαλο τον Φώτη Μαστιχιάδη. Από το 2003 διδάσκει εικονογραφία στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και διετέλεσε επισκέπτης ...