Περιοδικές εκθέσεις

Μορρυλίων Πόλις
Μορρυλίων Πόλις

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς εγκαινιάζει ένα νέο κύκλο συνομιλίας με τη σύγχρονη κοινωνία μέσω της επικοινωνιακής δράσης της ‘Μικρές (περιοδεύουσες) εκθέσεις… άγνωστων αρχαιοτήτων εκ Κιλκίς’.

Πρόκειται για μια εναλλακτική πρόταση θεματικών εκθέσεων μικρής κλίμακας με στόχο την άμεση και διαρκή αλληλεπίδραση με το ευρύ κοινό και την επιστημονική κοινότητα.

Οι εκθέσεις αυτές πρόκειται να παρουσιάζονται αρχικώς στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς και στη συνέχεια να περιοδεύουν σε ποικίλους ...

Αφίσα της έκθεσης
Αρχαιολογία εν καιρώ Πολέμου στο Κιλκίς. Από τα χαρακώματα των μαχών… στα σκάμματα των ανασκαφών
(από 11.11.2018 έως 31.05.2019)

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς, τιμώντας την επέτειο των 100 χρόνων από τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, διοργάνωσε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς την περιοδική έκθεση «Αρχαιολογία εν καιρώ Πολέμου στο Κιλκίς. Από τα χαρακώματα των μαχών… στα σκάμματα των ανασκαφών» διάρκειας από 11.11.2018 έως 31.05.2019, εγκαινιάζοντας μία νέα περίοδο διάδρασής της με την τοπική κοινωνία και τη νεότερη Ιστορία της.
Σκοπός της πρώτης αυτής περιοδικής έκθεσης –από ιδρύσεως του Μουσείου– είναι να συστήσει στο ...

χρυσό στεφάνι ελιάς
Χρυσοί στέφανοι εκ Μακεδονίας
(28 Σεπτεμβρίου 2019 έως 30 Απριλίου 2020)

H Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς φιλοξενεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς την από χρόνων περιοδεύουσα έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης «Χρυσοί στέφανοι εκ Μακεδονίας», με μία νέα και εμπλουτισμένη μουσειογραφική πρόταση.
Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες του Ορέστη Κουράκη που απεικονίζουν χρυσά στεφάνια, τα οποία προέρχονται από αρχαιολογικές θέσεις της περιοχής της κεντρικής Μακεδονίας και ανήκουν στην πλούσια συλλογή του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Αφίσα της έκθεσης
(από 27.06.2019 έως 28.09.2019)

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς ανακοινώνει τη μεταφορά της περιοδικής επετειακής έκθεσης 'ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ εν καιρώ ΠΟΛΕΜΟΥ στο ΚΙΛΚΙΣ. Από τα χαρακώματα των μαχών... στα σκάμματα των ανασκαφών' από το Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς στο Γενί Τζαμί Θεσσαλονίκης με διάρκεια από 27 Ιουνίου 2019 έως 28 Σεπτεμβρίου 2019.

Η έκθεση αφηγείται πολλές ιστορίες που αφορούν τη Μνήμη του Μεγάλου Πολέμου στα πεδία των μαχών του Μακεδονικού Μετώπου στο Κιλκίς. Ειδικό αντικείμενό της αποτελεί η συνάντηση των χαρακωμάτων ...

ρωτάμε (για) τα αντικείμενα
(από 26 Ιουλίου 2017 έως 17 Δεκεμβρίου 2017)

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς υιοθετεί από εφέτος για την περιοχή του Κιλκίς μια καλή μουσειακή πρακτική που εφαρμόζεται διεθνώς εδώ και χρόνια και αφορά στην προβολή για ορισμένο χρονικό διάστημα επιλεγμένου αντικειμένου που προέρχεται είτε από τις αποθήκες είτε από τις μόνιμες συλλογές της έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Κιλκίς.
Τίτλος της δράσης της ΕΦΑ Κιλκίς είναι «Ρωτάμε (για) τα αντικείμενα». Ερευνούμε δηλαδή διά των υλικών καταλοίπων του πολιτισμού τις κοινωνίες του παρελθόντος, τα ...