PHOTOGALLERY

Το σπήλαιο Ανεμότρυπα βρίσκεται σε απόσταση 5 χλμ περίπου από το χωριό Πράμαντα, στο νοτιοανατολικό τμήμα του Ν. Ιωαννίνων, σε υψόμετρο 900μ. Το σπήλαιο απέχει 60 χλμ. από τα Ιωάννινα και 65 χλμ. από την Άρτα. Ανακαλύφθηκε το 1960 και εξερευνήθηκε από τη σπηλαιολόγο Α. Πετροχείλου.

Πρόκειται για την κοίτη υπόγειου ποταμού που με την πάροδο του χρόνου άλλαξε τρεις φορές στάθμη. Η ανώτερη στάθμη έχει καταρρεύσει. Στη δεύτερη στάθμη ή μεσαίο επίπεδο διαμορφώνεται το σπήλαιο, το οποίο έχει αξιοποιηθεί τουριστικά. Οι διάδρομοι του έχουν μήκος 350μ. και η έκταση που καλύπτει είναι 1500 τ.μ. Την τρίτη στάθμη- ή το χαμηλότερο επίπεδο του σπηλαίου συνιστούν οι οχετοί όπου καταλήγουν τα τρεχούμενα νερά του σπηλαίου (η κοίτη του υπόγειου ποταμού). Από τα 350 μ., που είναι το συνολικό μήκος, επισκέψιμα είναι τα 270 μ.

Το σπήλαιο αποτελείται από δέκα θαλάμους και διαδρόμους που κοσμούνται με εντυπωσιακό λιθωματικό διάκοσμο με πολύχρωμους σταλαγμίτες. Στο εσωτερικό του σχηματίζονται τρεις λίμνες μικρών διαστάσεων στις αποχρώσεις του γκρι, λευκού και ροζ. Στο τέλος του τουριστικού διαδρόμου διακρίνεται η κοίτη του ποταμού. Το νερό συνεχίζει τον ρου του μέσω σιφωνιού και εξέρχεται μετά 10 μ περίπου στην κοίτη χαράδρας ως πηγή.