Κινηματοθέατρο "Λέρος", στο Λακκί της Λέρου
Το Ξενοδοχείο Λέρος ανήκει σε μια ευρεία ομάδα δημοσίων κτηρίων στην παραλιακή ζώνη του Λακκίου, τα οποία είχαν κεντρική λειτουργική σημασία κατά το μεσοπόλεμο, ενώ μεταπολεμικά, άλλα κατεδαφίστηκαν, άλλα εγκαταλείφθηκαν και άλλα μετατράπηκαν και συνεχίζουν να λειτουργούν ως σήμερα. Το μνημείο αποτέλεσε και αποτελεί μαζί με τα υπόλοιπα κτήρια και την πολεοδομική τους οργάνωση, μοναδικό δείγμα ολοκληρωμένης και ενιαίας ρασιοναλιστικής αρχιτεκτονικής. Αξίζει να σημειωθεί ότι τι συγκεκριμένο πολεοδομικό σύνολο αποτελεί μοναδικό δείγμα του είδους σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Το συγκρότημα του ξενοδοχείου-κινηματοθεάτρου μελετήθηκε τα έτη 1934-37. Άρχισε να κατασκευάζεται στα μέσα του 1935 επί κυβερνήσεως Μ. Lago, ενώ ολοκληρώθηκε το 1938 επί κυβερνήσεως De Vecchi. Tα επίσημα εγκαίνια έγιναν στις 21 Απριλίου 1938 με την ευκαιρία της ετήσιας εορτής της κήρυξης της Ρώμης πρωτεύουσας, εξαιτίας της αρχικής ονομασίας του ξενοδοχείου ως ''Albergo Roma''. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ''Messagero di Rodi'', το κτήριο είχε κατασκευασθεί σε μοντέρνο στυλ και διέθετε 19 δωμάτια, 29 κρεβάτια, 6 μπάνια, εστιατόριο, αίθουσα μπιλιάρδου, αίθουσα αναγνωστηρίου, μπαρ και δύο σαλόνια υποδοχής.

Το κτίσμα χαρακτηρίζεται από γενικά μορφολογικά στοιχεία του αρχιτεκτονικού ιδιώματος που ανήκει (ιταλικός ορθολογισμός - Διεθνές Στυλ): ανοιχτόχρωμες επιφάνειες, κυβιστική διάθεση, μεγάλα οριζόντια ανοίγματα, σιδερένια μεταλλικά κιγκλιδώματα, αλλά κι έναν λανθάνοντα κλασικισμό με την οργάνωση των κυρίων όψεων σε επιμέρους τμήματα με ρυθμικά επάλληλους οριζόντιους και κατακόρυφους άξονες από ανοίγματα.

Το ξενοδοχείο χρησιμοποιήθηκε κυρίως για τη διαμονή των συζύγων ή συγγενών των Ιταλών στρατιωτικών που υπηρετούσαν στο νησί. Το 1943 υπέστη βλάβες από βομβαρδισμούς και επισκευάστηκε το 1954-55. Συνέχισε να λειτουργεί ως ξενοδοχείο τουλάχιστον έως το 1986, αφού περιήλθε στην ιδιοκτησία του Δήμου. Τη δεκαετία του ΄90 έγιναν διαρρυθμίσεις και επισκευές προκειμένου να εγκατασταθούν εκεί οι Σχολές Λαϊκής Επιμόρφωσης. Το 1995 χαρακτηρίσθηκε ως ''ιστορικό διατηρητέο μνημείο''.

Σήμερα, στο ισόγειο του ξενοδοχείου λειτουργεί μόνον ένα κατάστημα, ενώ δύο χώροι έχουν παραχωρηθεί στο σύλλογο παλαιών πολεμιστών Λέρου και στα αθλητικά σωματεία Α.Ε.Λ. και Α.Σ.Ε.Λ..