ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η γέφυρα της Πλάκας είναι χαρακτηρισμένη ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο με την αριθ. 10062/934/12.07.1972 (ΦΕΚ 621/Β΄/22.08.1972) Υπουργική Απόφαση και γεφυρώνει τον ποταμό Άραχθο στη θέση Πλάκα του οικισμού Ραφταναίων, Δήμου Βόρειων Τζουμέρκων, Π.Ε. Ιωαννίνων.

Πρόκειται για ένα επιβλητικό μονότοξο πέτρινο γεφύρι με καθαρό άνοιγμα 39,78 μ., ύψους 18,10 μ. και δύο τοξωτά ανακουφιστικά ανοίγματα εκατέρωθεν του κεντρικού τόξου ανοίγματος 5,00 και 6,50 μ. με πλάτους 3,00 μ. συμπεριλαμβανομένων των λιθόκτιστων στηθαίων.

Χτίσθηκε το 1866 από ντόπιους μαστόρους και στέριωσε μετά από δύο άκαρπες προσπάθειες το 1860 και 1863.

Κατά την νεότερη ιστορική περίοδο συνδέθηκε με τον εμφύλιο πόλεμο με την υπογραφή του «Πρωτοκόλλου της Πλάκας» που υπεγράφη στο χάνι δίπλα στο γεφύρι, για την κατάπαυση των εχθροπραξιών ανάμεσα στις αντιστασιακές οργανώσεις ΕΛΑΣ και ΕΔΕΣ.

Ένωνε για 150 χρόνια τις δύο όχθες του Αράχθου μέχρι που κατέρρευσε στις 2 Φεβρουαρίου 2015 στη διάρκεια μιας από τις «θεομηνίες» που πλήττουν συχνά τον άγριο ορεινό όγκο των Τζουμέρκων.
Βασίλειος Κασκάνης