Εξωτερική άποψη του κτηρίου
Το κέντρο της Νέας Κω σχεδιάστηκε από τους Ιταλούς με ιδιαίτερη επιμέλεια και υποδειγματική οργάνωση. Δημιούργησαν ένα εμπορικό και ψυχαγωγικό κέντρο που είναι χρηστικό ακόμη και σήμερα και διαμορφώνει ένα ευχάριστο και καλαίσθητο περιβάλλον. Ένα από τα σημαντικότερα και χαρακτηριστικότερα κτήρια του κέντρου της πόλης είναι το Διοικητήριο. Κτίστηκε γύρω στα 1930, πιθανώς από τον αρχιτέκτονα Florestano di Fausto, τον δημιουργό και του Διοικητηρίου της Ρόδου.

Το κτήριο είναι τριώροφο, ενώ με μεικτό φέροντα οργανισμό, μεγάλη ωφέλιμη επιφάνεια, δυνατή κάτοψη και τομή και ποικιλία όγκων δεσπόζει με την επιβλητική παρουσία του στην περιοχή. Χαρακτηριστική είναι η κατά τελετουργικό τρόπο αντιμετώπιση της ωραίας εισόδου.

Πρόκειται για το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα Ιταλικού εκλεκτικισμού, προερχόμενου από την αρχιτεκτονική της Βόρειας Ιταλίας: Οξυγώνιες εξάρσεις του στηθαίου του δώματος, αψίδες, πύργοι, διακοσμητικές λίθινες λεπτομέρειες κ.α. Επίσης, έντονη είναι η επιρροή από την αραβική τέχνη με μεσογειακές λεπτομέρειες, διακοσμημένους θόλους και τόξα, κυματιστούς τοίχους και παραπέτα κ.α.