Γενική άποψη του τύμβου
Ο θολωτός τάφος Β΄ ανήκει στο νεκροταφείο τύμβων της αρχαίας Κραννώνας, που βρίσκεται στα δυτικά της ομώνυμης αρχαίας πόλης. Με βάση την κεραμική, που υπήρχε στο εσωτερικό του, χρονολογείται στο 1ο μισό του 5ου αι. π.Χ.

Είναι κτισμένος κατά το ισόδομο σύστημα τοιχοποιίας από πολύ καλά επεξεργασμένους κυβόλιθους του σκληρού ντόπιου πωρόλιθου και εξωτερικά καλύπτεται από τύμβο. Ο θάλαμος είναι κυκλικός, με διάμετρο 3,28 μ. Η πρόσβαση σε αυτόν γίνεται μέσω του στενού στομίου, που αποτελείται από δύο βαθμίδες, πλάτους 0,97 μ. και μήκους 0,62 μ., και φράσσεται εξωτερικά από τοιχίο ύψους 0,70 μ. και πλάτους 0,32 μ. Δρόμος κτιστός δεν εντοπίσθηκε, αλλά η έρευνα του μνημείου δεν έχει ολοκληρωθεί. Ο τάφος στεγάζεται κατά το εκφορικό σύστημα, είναι, δηλαδή, θολωτός. Η θόλος αρχίζει από ύψος 0,89 μ. και σχηματίζεται με τη λάξευση των δόμων. Σώζεται σε ύψος 2,45 μ., αλλά υπολογίζεται ότι αρχικά θα έφθανε περίπου τα 5 μ. Το δάπεδο είναι στρωμένο με πώρινες πλάκες. Αριστερά της εισόδου του θαλάμου βρέθηκε πώρινη σαρκοφάγος μήκους 2,22 μ. και πλάτους 0,77 μ. Οι τόρμοι, που φαίνονται στον πυθμένα της, δείχνουν ότι εδώ πρέπει να είχε τοποθετηθεί ξύλινη λάρνακα. Κομμάτια μιας δεύτερης σαρκοφάγου και τμήμα του πυθμένα της βρέθηκαν έξω από την είσοδο του τάφου. Στο εσωτερικό του τάφου βρέθηκαν επίσης ελάχιστα οστά, ακόμη λιγότερα ίχνη καύσης και κομμάτια αλάβαστρου, ενώ επάνω στο δάπεδο βρέθηκαν πολλά όστρακα μεγάλου αγγείου με ερυθρόμορφες παραστάσεις διονυσιακού χαρακτήρα, που χρονολογείται στα τέλη του α΄ τετάρτου του 5ου αι. π.Χ.

Ο τάφος βρέθηκε συλημένος και κατεστραμμένος στο ανώτερο τμήμα του και η έρευνά του μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί.
ΙΕ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων