ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Από μορφολογική άποψη είναι αξιόλογο δείγμα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και από ιστορική άποψη σχετίζεται με μια φυσιογνωμία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, τον ποιητή Κώστα Καρυωτάκη ο οποίος γεννήθηκε σε αυτό. Πρόκειται για ένα διώροφο αρχοντικό με έντονο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον που ακολουθεί τις αρχές του νεοκλασικισμού. Εξωτερικά το σπίτι παρουσίαζε μια επιπλέον αρχιτεκτονική διακόσμηση, αφού συνδύαζε αετωματοειδείς κορωνίδες και κορνιζώματα. Ακόμα, παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον με τη λιτή και συμμετρική διάταξη των όψεων και έχει αξιόλογα επί μέρους μορφολογικά στοιχεία, όπως είναι η περίτεχνη μεταλλική ακτινωτή σιδεριά του ημικυκλικού φεγγίτη της εισόδου, οι μαρμάρινες παραστάδες της κύριας εισόδου, το παραδοσιακό κιγκλίδωμα του εξώστη και τα μαρμάρινα φουρούσια απλοποιημένης μορφής, η εξαιρετικά δουλεμένη ξύλινη επίστεψη του κουφώματος του ορόφου, τα πολύχρωμα διακοσμημένα ξύλινα φατνώματα της στέγης.
Γατοπούλου Ευγενία