ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το κτίριο του δημαρχείου Γυθείου βρίσκεται σε μία πλατεία κοντά στην παραλία, απέναντι από το λιμάνι. Παρουσιάζεται στην πρόσοψη προς την θάλασσα ανατολικά ως διώροφο κτίριο όπου τονίζεται ο κεντρικός άξονας με τετράγωνο πύργο που προεξέχει από την όψη και είναι υπερυψωμένος με τρίτο όροφο. Ενώ στο δυτικό τμήμα το κτίριο είναι μονώροφο-πιθανώς μεταγενέστερη προσθήκη. Όλο το κτίριο έχει λιθόκτιστους επιχρισμένους τοίχους και κεραμοσκεπή. Το ισόγειο είναι υπερυψωμένο πάνω σε βάση ύψους 1μ. περίπου που προεξέχει λίγο από το περίγραμμα του κτιρίου. Την συμμετρία ως νεοκλασσικό στοιχείο συναντάμε μόνο στην πρόσοψη με τον κεντρικό πυργίσκο που σημαδεύει την κύρια είσοδο στο ισόγειο. Ο κεντρικός άξονας τονίζεται επιπλέον με το μικρό και μοναδικό εξώστη του κτιρίου "στηρίζεται" στις δύο πεσσούς με επίκρανο οι οποίες πλαισιώνουν την κύρια είσοδο από κάτω. Η μπαλκονόπορτα στον εξώστη έχει γείσο και αέτωμα, ενώ σε όλα τα υπόλοιπα ανοίγματα του ορόφου περιορίζεται η διακόσμηση στο πλαίσιο με τραβηχτό. Η οριζόντια ταινία μεταξύ ισογείου και ορόφου, που "τρέχει" στην στάθμη οροφής ισογείου κατά μήκος των τεσσάρων όψεων και διακόπτεται μόνο στο σημείο του εξώστη, αποτελεί στο μονώροφο τμήμα την διακόσμηση του γείσο της στέγης. Πιο πλούσιο διακοσμημένο είναι το γείσο της στέγης του διώροφου τμήματος που παρουσιάζεται στην Β- και Ν-όψη ενώ στην πρόσοψη διακόπτεται από τον κεντρικό πύργο. Ο πύργος έχει ένα διακοσμητικό γείσο πιο ψηλά στην στάθμη κορυφής της στέγης του διώροφου τμήματος- τέχνασμα που βοηθάει στην οπτική υπερύψωση του πύργου. Ένα δεύτερο πιο πλούσιο γείσο κάτω από την δική του στέγη στηρίζεται οπτικά σε ζευγάρια ψευδοπεσσών με επίκρανα που στολίζουν κάθε γωνία. Οι τέσσερις όψεις της τελευταίας στάθμης του πύργου διαθέτουν από ένα συμμετρικό κυκλικό άνοιγμα με κορνίζα - στοιχείο προέλευσης από μπαρόκ πρότυπα.
Βεατρίκη Γάττου, αρχιτέκτων-μηχανικός