ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το σημερινό καθολικό της Mονής κτίστηκε το 1587, αλλά πιθανόν υπήρχε προγενέστερος ναός του 14ου αιώνα. Υπήρξε πλουσιώτατο μοναστηριακό συγκρότημα, στο οποίο λειτουργούσε κέντρο αντιγραφής ελληνικών χειρογράφων και εργαστήριο κεντητικής αμφίων. Μεγάλης στρατηγικής σημασίας Μονή, η οποία υπέστη το ολοκαύτωμα του 1866 κατά την επανάσταση εναντίον των Τούρκων.

Περιβάλλεται από φρουριακό περίβολο, με δύο κύριες εισόδους και μία μικρότερη. Τα κελλιά έχουν στοές προς το εσωτερικό της αυλής. Υπάρχει διώροφος ξενώνας, τράπεζα, αποθήκες, κελάρι, μαγειρείο και φούρνος. Το καθολικό είναι δίκλιτος ναός αφιερωμένος στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος και στους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη. Στο χώρο της Μονής υπάρχει οστεοφυλάκειο και σταύλοι.

Σήμερα λειτουργεί ως Μονή. Διαθέτει οργανωμένο μουσείο και δέχεται μεγάλο αριθμό επισκεπτών.